Felsőzsolca büntetéssel fenyeget három árvízkárosultat

2010.06.28. 10:54
Felháborodást váltott ki felsőzsolcai árvízkárosultakból a helyi Önkormányzat határozata, amely szerint akár félmillió forintos büntetést is kaphat az a tulajdonos, aki nem kezdi meg azonnal összedőlt háza bontását.

Egy neve elhallgatását kérő felsőzsolcai lakos hétfőn azt mondta: kaotikus állapotok uralkodnak a városban, és nemhogy segítenének a bajbajutott embereken, hanem még taszítanak is rajtuk egyet. "A polgármesteri hivatalban senki nincs, aki kommunikálna az emberekkel. Inkább kiküldenek egy határozatot, amelyet - a hivatal szerint - nem úgy kell értelmezni, ahogy teszik."

A határozat szerint "ismételten kiszabható" 500 000 forintig terjedő eljárási bírsággal sújtható az, aki "haladéktalanul" nem kezdi meg a bontást a már összedőlt, vagy életveszélyessé vált ingatlanánál.

"A levélben olvasható kitétel szerint, ha valaki nem ért egyet a határozattal, fellebbezhet harmincezer forint ellenében - bár annak nincs halasztó hatálya -, vagyis akinek egy váltás ruhája sem maradt, még fizethet az önkormányzatnak" - tette hozzá a helyi lakos.

"A településen az emberek semmiről sem tudnak. Az egyetlen dolog, ami működik, hogy a lakók összefognak, és együtt segítenek egymáson, így oldják meg az élelmezést, az ivóvízellátást." A számos gond mellett kiemelte, hogy a bankok és a szolgáltatók folyamatosan küldik a számlákat. Van olyan család, akinek összedőlt a háza, volt biztosítása, de még hitel volt az ingatlanon, így a biztosítási összeget a pénzintézet kapja. Nem tudják, mi lesz velük, hiszen a törlesztő részletet kérik tőlük, miközben az otthonukat elvitte az ár. "A szolgáltatók - telefon, interneten - küldik a fizetési felszólításokat, a hűségnyilatkozatra hivatkoznak, holott ház sincs, nem telefon" - kesergett a felsőzsolcai károsult.

A lakók azt fontolgatják, feljelentik az illetékes hatóságnál az önkormányzatot - ugyanolyan alapon, mint ahogy az önkormányzat is kötelezi őket -, hogy az a fertőzött és szennyezett homokkal telített több tonnányi zsákot haladéktalanul távolítsa el.

Sáhó Zoltánné jegyző a kiadott határozat kapcsán azt mondta: a statikusok - akiket az önkormányzat bízott meg, hogy a lakók számára térítésmentesen végezzék el a kárfelmérést -, megjelölték azokat a házakat, amelyek életveszélyessé váltak, vagy már összedőltek. Ahol pedig életveszély áll fenn, ott életveszélyessé kell nyilvánítani az ingatlant, tehát a hivatal törvényi kötelezettségének tett eleget.

Ennek érdekében határozatot kell hozni, erre a tulajdonosoknak egyébként bontási engedélyt kellene kérniük, és illetéket is kellene fizetniük, és hogy mindezt ne kelljen tenniük, ez alól mentesülnek, a hivatal így könnyít az állampolgár problémáján. A jegyző úgy fogalmazott: az életveszélyes állapotot ki kell mondania a hivatalnak, és összesen három ilyen határozatot küldtek ki. A határozatnak vannak tartalmi és formai követelményei, de semmilyen időkorlát nincs abban. Egy határidő szerepel, mégpedig az: ha a házat elbontotta, tíz napon belül jelentse be.

Az egyik határozatot kifejezetten egy érintett tulajdonos kérésére adták ki, azért, hogy a biztosítónál el tudjon járni, tette hozzá a jegyző.

A Miskolc melletti, hétezer lakosú város nagy részét június elején öntötte el az ár. A városban több mint 160 ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg, az árvíz több mint ötezer embernek okozott kárt. Csupán az önkormányzati intézmények ingatlanjaiban legkevesebb 1,2 milliárd forintra becsülik a kárösszeget.