Sok a szúnyog, de más bajok is vannak

2010.06.28. 18:20
Zsaroljunk meg egy szomszédos államot, vetette fel egy jobbikos, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt pedig másodjára is párttársa hozta zavarba. Értékelésünk szerint már az interpelláló szocialisták sem tudják, hogy miről beszélnek, az LMP pedig beizzította a kulturkampfot. Interpellációk, elemezve, osztályozva.

Történelmi pillanathoz érkezett a magyar parlament, a demokrácia húsz évében először követelte képviselő, hogy zsaroljunk meg egy szomszédos államot öt, köztörvényes bűnöző érdekében. A szórakoztató felvetés a parlamenti mókamesterséget magára vállaló Jobbik terméke volt, azaz interpellációs stratégiák terén nem történt nagy változás az előző hetekhez képest.

Például most is a szocialisták uralták az interpellációkra szabott egy órát. Elsőként Botka László kérte számon a kormányt, hogy idén miért nem fizeti ki Szeged környékén a szúnyogirtást, mint tette azt 2006-ban, amikor 125 millió forintot adott a célra. Egy kicsit az árvíz sújtotta településeknek is odaszólt, mondván bezzeg Szeged fel van készülve az ilyen helyzetekre. Talán mert most nem Gyurcsány Ferencnek hívják a kormányfőt, aki a szúnyogirtásra elkülönített pénz egyharmadát gondolkodás nélkül átutalta párttársának, válaszolta Tállai András belügyi államtitkár, hozzátéve, hogy momentán van nagyobb gondjuk is annál, hogy sok a szúnyog, például összedőlt 295 ház. Pedig tényleg sok, Botka szerint ötvenszer annyi, mint egy átlagos évben.

Az interpelláció: 3. Egy polgármesternek valóban feladata, hogy a városáért lobbizzon, de ez most nem igazán volt stílusos, főleg a beszólással.

A válasz: 5. Az istennek sem tudunk nem egyetérteni Tállaival.

A nap második szocialista interpellálója állandó szereplőnk, Gúr Nándor volt, aki a "Miből lesz a cserebogár?" címet adta felszólalásának. Hogy miből lesz, az nem derült ki, de más sem, azon túl, hogy Gúr szerint a kormány hülye, és a szegények ellen van, bezzeg a szocialisták. A kormány részéről Czomba Sándor államtitkár már reflexből gyalázta a szocialisták foglalkoztatáspolitikáját, és beszélt a gazdasági fellendülésről.

Az interpelláció: 1. Ez neked egy poszt?

A válasz: 1. Nem láttam a videót, mert a cégnél le vannak tiltva a flashtartalmak, de szerintem gyenge volt.

Utolsó szocialista interpellálóként Lukács Tamás szólalt fel egy helyi ügyben, a Vértesi Erőmű bezárása ellen. Szerinte a cég nincs is csődhelyzetben, és különben is háromezer család megélhetése múlik a megmaradásán. "A vértesi erőmű és az oroszlányi szénbánya szociális foglalkoztató, be kell zárni" - idézte Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár az előző ciklus szocialista politikusait. Bár válaszából nem vált egyértelművé, de mintha a kormány nem szakadna bele az amúgy igenis csődközeli helyzetben lévő, az előző évet 12 milliárdos állami támogatással túlélő erőmű megmentésébe.

Az interpelláció: 4. Lukács komárom-esztergomi képviselőként szólalt fel egy helyi ügyben, és ehhez akkor is joga van, ha éppen saját pártja sem mentette meg az erőművet.

A válasz: 2. Most akkor megmentik, vagy sem?

A másik két ellenzéki párt közül az LMP tovább kereste identitását. Az előző hetekben a balos gazdaságpolitika dominált, most kultúrharcba kezdtek. Tóth Zoltán József honvédelmi államtitkári kinevezése kapcsán érdeklődtek, hogy valóban olyan jó ötlet-e egy monarchista szentkoronatan-rajongót magas állami tisztségbe emelni, aki ráadásul a köztársaságot korábbi megnyilvánulásai alapján ideiglenes államformának tekinti. Hende Csaba miniszter a válaszában nagy tekintélyű szakembernek nevezte Tóthot, egyben bevetette a hendevédelmet, azaz szimplán azt hazudta, hogy a kifogásolt kijelentések nem is hangzottak el. Ebben már van gyakorlata, ezt tette miniszteri meghallgatásán is.

Az interpelláció:  5. Tényleg, mi köze van a szentkoronatannak a honvédelemhez?

A válasz: 1. Aki hazudik az csal, aki hazudik az lop.

A Jobbik a héten ismét két interpellációra jelentkezett, de az időkorlát miatt megint csak egy hangozhatott el. Pechjükre most a szakmaibbnak tűnő, a négyes metró sorsát firtató kérdés maradt el, cserébe Zagyva György Gyula gondoskodott az értő közönség szórakoztatásáról. Annak az öt temerini magyar férfinak - "fiúnak", ahogy ő nevezte őket - az érdekében szólalt fel, akik 2004-ben súlyosan bántalmaztak egy szerb férfit, és ezért összesen 61 év börtönre ítélték őket. Az elítélteket valóban igen rossz körülmények között tartják fogva, egyikük levélben panaszkodott egészségügyi problémái elhanyagolására. Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszában sietve elhatárolódott a felszólalás hangvételétől, mondván az öt férfi "szörnyű bűncselekményt követett el", a szerb eljárás pedig jogszerű volt, ahogy ezt az európai bíróság is megállapította. Mindazonáltal a kormány mindent megtesz, hogy kegyelmi kérvényüket a szerb kormány elfogadja. Zagyva ezután arra biztatta a kormányt, hogy zsarolja meg az EU-csatlakozásra váró Szerbiát az ügyben.

Az interpelláció: 1. Szomszédos országok megzsarolását parlementben utoljára talán csak Milosevics Szerbiájában vetették fel képviselők.

A válasz: 5. Németh államtitkár diplomáciailag kiforrott, de a nemzeti érzésekkel is finoman egyensúlyozó válasza a maga nemében bravúros volt.

Bár nem szokásunk kormánypárti öninterpellációkat elemezni, Varga Lászlóéról feltétlenül meg kell emlékeznünk. A kereszténydemokrata képviselő lendületesen kifogásolta, hogy egy idióta kormányrendelet értelmében egy százgyerekes óvodában kétszáz négyzetméternyi területet kell biztosítani. Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata oktatási államtitkárt másodszor hozta kellemetlen helyzetbe saját párttársa hétfőn. Napirend előtt egy kormányhatározatról kellett elmagyaráznia, hogy azt a szakma is támogatta, most meg azt kellett elmagyaráznia, hogy gyermekenként két négyzetmétert nehéz túlzásnak nevezni. Ráadásul Varga még téved is, hiszen ő azt kifogásolta, hogy az előírások miatt nem lehet újranyitni bezárt óvodákat, pedig az előírások csak az újonnan épített óvodákra vonatkoznak, ha van régi épület a városban, az önkormányzat annyi gyereket zsúfol bele, amennyit nem szégyell. Az után pedig, hogy Varga előbb hazugságnak nevezte, majd elfogadta az államtitkár válaszát, még a legtapasztaltabb parlamenti tudósítók is megnyalták mind a tíz ujjukat.