Elemér
0 °C
10 °C

Nem sokan ragaszkodnak a tűzijátékhoz

2010.06.28. 18:46
Az emberek kétharmada lemondana az augusztus 20-i tűzijátékról, egynegyede egyszerűbb ünneplést támogatna, hogy a megspórolt pénzt az árvízkárosultak kaphassák. A Medián szerint a budapestiek és a fiatalok mondanának le legkevésbé a tűzijátékról.

Három emberből kettő a teljesen tűzijátékmentes augusztus 20-át részesítené előnyben a Medián legfrissebb, júniusi felmérése szerint. "A hagyományos ünnepi látványosság fontosságát az árvízkárosultak megsegítésével szemben mindössze 8 százaléknyian választották" - olvasható a Medián honlapján közzétett anyagban.

A felmérés szerint az emberek egynegyede támogatja, hogy ne maradjon el augusztus 20-án a tűzijáték, csak rövidebb és egyszerűbb legyen, majd az így megspórolt összegből támogassák az árvízkárosultakat. Mint írták, a leginkább azok tudnának lemondani a tűzijátékról, akik amúgy sem érdeklődnek iránta vagy legfeljebb tévéfelvételt néznek meg róla.

Budapesten – "talán mert itt több pénzt fordítanak rá és látványosabb szokott lenni" – többen tartanának ki a tűzijáték megrendezése mellett, mint vidéken, különösen mint faluhelyen, és a fővárosiak közül többen is szoktak kimenni, hogy élőben láthassák, olvasható.

Az igazi választóvonal azonban az életkor: a fiatalok jobban ragaszkodnak hozzá és elsősorban ők azok, akik – vagy akik miatt a családok – kimennek augusztus 20-án este tűzijátékot nézni.

A felmérés adatai - mint írták - a szolidaritás érzésére utalnak, hiszen azok a társadalmi csoportok, amelyek a leginkább hívei a tűzijátéknak – a budapestiek és a fiatalok –, nagy többségükben egyetértenek azzal, hogy az idén maradjon el ez a látványosság, és az így megspórolt pénzt az árvízkárok helyreállítására fordítsák.

A felmérést 2010. június 26-án készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 ember telefonos megkérdezésével.

A Medián emlékeztetett arra, hogy a Facebookon nemrégiben indult mozgalmat már több mint 200 ezren támogatják, és a szélesebb, internetet nem feltétlenül használó közvélemény is, a megkérdezettek 84 százaléka, tudomást szerzett róla.