Pintér újra Hatalát választja

2010.06.28. 10:55 Módosítva: 2010.06.28. 11:00
Bár hivatalos bejelentés még nem volt, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának napirendjéből kiderül: Pintér Sándor belügyminiszter Hatala Józsefet javasolja új országos rendőrfőkapitánynak.

Az Országgyűlés honlapján megtalálható bizottsági meghívókból kiderül: a kedden összeülő honvédelmi bizottság egyetlen napirendi pontja: Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány-jelölt kinevezés előtti meghallgatása.

Bár hivatalosan még nem jelentették be, hogy Bencze Józsefnek távoznia kell a posztjáról, és Hatala József vezeti majd az országos rendőrfőkapitányságot, a kitűzött bizottsági neghallgatásból ez már egyértelművé vált.

Hatala József, Orbán Péter és Pintér Sándor 1998-ban
Hatala József, Orbán Péter és Pintér Sándor 1998-ban

Hatala József éppen Pintér Sándor előző minisztersége idején lett közbiztonsági főigazgató az ORFK-nál. Miután leváltották a rendőrségnél, Pintér Sándor cégében -  a Civil Biztonsági Szolgálatnál - kapott vezetői posztot. Hatala legutóbb akkor került a nyilvánosság elé, amikor CBSZ vezérigazgató-helyetteseként tanúként kihallgatták a milliárdos adócsalás miatt folyó Eclipse-bűnügyben.

Bencze József vasárnap, a Rendőrtiszti Főiskola tisztavatási ünnepségének végén sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a távozásáról szóló híreket. A hadtörténeti múzeum épületéből kifelé jövet a távozását firtató újságírói kérdésre Bencze József úgy reagált: "miniszter úr tudja megmondani". Arra, hogy mit mondott neki Pintér Sándor belügyminiszter, úgy válaszolt: "az egyelőre a mi kettőnk titka".

A Népszabadság úgy tudja, az Országos Rendőr-főkapitányságtól Bencze József mellett távozik Házi István bűnügyi és Samu István közbiztonsági főigazgató is. A bűnügyi főigazgatói tisztségre Petőfi Attila dandártábornok, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója az esélyes, míg Papp Károly dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka a közbiztonsági főigazgatói poszt várományosa.

A Népszabadság értesülései szerint valószínűleg távozik posztjáról Tóth Gábor vezérőrnagy, Budapest mostani főkapitánya is, akit Tóth Tamás ezredes, jelenlegi V. kerületi kapitány válthat. Bodnár Zsolt dandártábornok, a BRFK bűnügyi vezetőjének utóda a lap szerint Fülöp Valter, a XII. kerület jelenlegi kapitánya lehet, és változás várható több megyei rendőr-főkapitányság vezetésében is.