Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Ezeregyszáz fideszest tettek ki a pártból

2010.06.29. 14:03
Paradox módon a szocialista Wieszt János sikeres lebuktatása is hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz a napokban feloszlassa a kenőpénzes videót bemutató XI. kerületi csoportját. A hosszú ideje húzódó belháborúban a honvédelmi államtitkártól várják béketeremtést, akit kívülről importáltak az újbudai szervezetbe. Oszlatás volt Miskolcon is: ott hatszázan kaphatnak hamarosan értesítést arról, hogy újra kell jelentkezniük, ha továbbra is Fidesz-tagok akarnak maradni.

Az országosan a legnagyobbak között jegyzett két csoportját oszlatta fel a Fidesz választmányi elnöksége. A fővárosi XI. kerületi és a miskolci csoportnak papíron öt- illetve hatszáz tagja volt.

Az Index információi szerint a választmányi vezetés előtt a Wieszt-ügy kezelése volt az egyik fő indok az újbudai oszlatás mellett. Az MSZP XI. kerületi frakcióvezetőjét kitették az MSZP-ből, és előzetes letartóztatásba került, miután május végén a helyi fideszesek az önkormányzati ülés alatt bemutattak egy rejtett kamerás felvételt, amelyen látszott, hogy a szocialista képviselő átvett kétmillió forintot az önkormányzat egyik ingatlanának bérlőjétől.

A felvétel azonban a Fideszben is felszínre hozta az ellentéteket. Kiderült ugyanis, hogy az egyik fideszes képviselő már az országgyűlési választás előtt tudott a felvételről, de arról nem szólt a többieknek, ezért a történetet nem lehetett bevetni a kampányidőszakban. A kerület sorsának tárgyalásakor a Wieszt-sztori mellett több régebbi történetet is felelevenítettek, amelyek most újra erősen nyomtak a latba. Kövér Lászlóék végül úgy döntöttek, hogy az önkormányzati választás előtt rendet vágnak a szervezetben, amely Rétvári Bence és Simicskó István személyében két államtitkárt is delegált a kormányba.

A feloszlatás hátteréről Kupper András blogjában azt írta, a pártvezetés a tagság öt részre szakadása, és az állandósult széthúzás miatt döntött a beavatkozás mellett. A választmányi elnökség Simicskó István, honvédelmi államtitkárt bízta meg az újjászervezéssel.

Simicskó az Index kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy az ellentétek áthidalhatatlanok lennének a három választókerületet magába foglaló csoportban. Szerinte a július 10-i választmányra rendezni lehet a helyzetet.

Az oszlatás előtt megtartott polgármesterjelölt-jelölő szavazáson Simicskó kapta a legnagyobb támogatást, jóllehet az elmúlt hetekben 3-4 jelentkező is volt a megbízatásra. Az államtitkár az Indexnek azt mondta, hosszú évek óta készült a honvédelmi területre, ezért most váratlanul jött, hogy Molnár Gyula kerületében a polgármesteri poszt várományosának tekintik. Simicskó szerint még nincs végleges döntés, de ha egyszer megválasztják, akkor kénytelen lesz lemondani a HM-ben elfoglalt posztjáról.

Úgy tudjuk, hogy a július 10-i országos választmányi ülésen kell majd dönteni a szervezet újjáalakításáról. Az azonban biztosra vehető, hogy az önkormányzati kampánynak jóval kisebb létszámmal vág majd neki az újbudai Fidesz, mint a tavaszi országgyűlési választásnak.

Az újjászervezés igényét hangsúlyozta a pártvezetés a miskolci szervezet oszlatásánál is, a Szentkirályi utcában ugyanis elégedetlenek voltak a 600 fős szervezet működésével. A döntés írásos indoklását még nem kapták kézhez a helyiek, ezért még nem lehet tudni, hogy ki kapott bizalmat az átalakítás levezénylésére, Szinay Attila frakcióvezető, Lenártek András, a miskolci szervezet elnöke, Juga György, a miskolci Fidesz-szervezet egyik megalapítója, Tavaszi Zsolt vagy Csutorás Géza önkormányzati képviselő.