Nem augusztus 20-án és nem a belváros fölött lesz a légiparádé?

2010.06.29. 08:03 Módosítva: 2010.06.29. 08:20
Nem augusztus 20-án tartanák a légiparádét Budapesten, és nem a Duna belvárosi szakasza fölött – értesült a Blikk. A lap szerint a repülőnapot az államalapítás ünnepe előtt vagy után tartanák meg valamikor a délbudai Kopaszi-gátnál vagy északon a Római-partnál.

A kormány a Blikk információi szerint már értesítette a verseny szervezőit a tervekről, de hivatalosan csak szerdán akarják bejelenteni. A Kormányzati Kommunikációs Hivatal nem cáfolta, de nem is erősítette meg a lap értesüléseit; annyit közöltek, hogy folynak a tárgyalások, és erről tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Fotó: Szémann Tamás
Fotó: Szémann Tamás

Besenyei Péter, műrepülő-világbajnok szerint vétek lenne lemondani a Red Bull Air Race-ről. Ez egy nemzetközi verseny, amit a világ számos pontján közvetít a tévé, így lehetőség nyílik arra, hogy megmutathassuk a világnak Budapest nevezetességeit - fogalmazott.

Ughy Attila, a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságának elnöke viszont eddig sem tartotta jó ötletnek, hogy az augusztus 20-i tűzijátékokkal megpakolt Lánchíd alatt és fölött röpködnek a repülők. "Elég egy szélroham, vagy a pilóta figyelmetlensége, és ha nekimegy a gép a hídnak, az bizony felrobbanhat" – mondta,

DSC0911

Emlékeztetett rá, hogy a verseny külföldi szervezője rendszeresen reklámokkal rakta tele a versenynek otthont adó rakpartot, és ebből rajta kívül senki nem profitált. A szakbizottság a tavalyi repülőnap miatt nemrég úgy határozott, hogy 100–200 millió forint közötti összeget kell kiszabni a Miniszterelnöki Hivatalra, mert bár ingyenesen kapta meg a rendezvényre a fővárosi közterületeket, de a szervezést továbbadta egy magáncégnek, amelyik így óriási haszonra tett szert.