új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Schmitt Pál üdvözlése illő módon, a Balassi-strófa szabályai szerint

    Hazánkra pár baj tör?
    Megvéd a párbajtőr
    Ezüsthajú mestere.
    S Tévében a torna,
    Ha ma is még volna,
    Jól hatna a testemre.
    Szívem be kalimpál,
    Elnök lesz a Schmitt Pál,
    Az emberek embere.

    Madrid, Bern és Brüsszel,
    Hogy bírtad ezt tűzzel?
    Neked tárult a világ.
    Sydney, Peking, Athén,
    Megannyi fegyvertény,
    Isten hallja az imád.
    Főpolgármestere
    Pestnek nem lettél-e?
    Hidd el, nem a te hibád.

    Lettél lám államfő,
    Általad nagyra nő
    A szép Sándor-palota.
    Akinek csak sitt jár,
    Reméli, hogy Schmitt Pál
    Kis kegyelmet rak oda.
    Tárogatóm fújom,
    Soha meg nem únom,
    Megtörtént a nagy csoda.

    (Pageréty Irma verse)

    06
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • "A világ is beszél, csak meg kell érteni a szavát" - mondta az új elnök, aki ezért hallgatással és szeretettel fordulna az emberekhez. Figyelni kell a szomszédokra is, hogy "ők hogyan látnak bennünket, miként képzelik el a közös jövőt". Megköszönte a támogató szavazatokat, és megígérte, hogy az ellene szavazókra is tekintettel lesz. Külön köszönetet mondott olimpikon társainak, hogy felkészítették az élet harcaira. "A nemzet és az ország vezetése nem önzőségről és magasabb rendűségről szól" - idézte újra Szent Istvánt, majd a mindenható segítségét kérte.

    hi05
    Fotó: Huszti István
  • A köztársasági elnök pártsemleges, de nem értéksemleges, ismételte meg a bemutatkozójában mondottakat. Ismét beszélt csapatemberségéről és a párbeszéd fontosságáról is. "Semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csak a gőg és a gyűlölet" - idézte újra Szent Istvánt. "Itt az ideje, hogy a szeretet és az elfogadás alapján építsük újra Magyarországot" - mondta az elnök, akinek legfőbb célja, hogy ahol van, ott jól érezzék magukat az emberek. "A természet legcsodálatosabb teremtményének" az embert tartja, "azt a magyar embert", aki teljesít, szorgalmas, és képes nehéz körülmények között is világszínvonalút alkotni. Ismét hangsúlyozta, hogy a közösségeket az érdekek mellett az értékeknek kell összetartania. Klebersberg Kunótól is idézett.

  • Beszédét a Fidesz-KDNP kétharmados többségének emlegetésével folytatta, amit úgy értelmezett, hogy a választók alkotmányozásra adtak felhatalmazást a kormánynak. Az "ezeréves alapokon nyugvó, új Magyarország" megteremtését közös feladatunknak nevezte. Az új alkotmány esetén fontos a kölcsönös elfogadás, mondta.

  • "Vezess mindannyiunkat harag, gőg, gyűlölség nélkül, békésen, alázatosan, szelíden" - kezdte Szent István fiához címzett intelmét idézve Schmitt Pál első, megválasztott elnökként tartott beszédét. Tisztelettel adózott elődei emléke előtt. "Rendkívüli megtiszteltetés, hogy ilyen nagyszerű elnökök nyomdokaiba léphetek" - mondta.

  • Kisebb zavar támadt a parlamentben Schmitt Pál eskütétele után. A képviselők, akik az esküt felállva hallgatták, fészkelődni kezdtek, néhány fideszes és a teljes szocialista frakció leült. A fideszesek hamarabb, a szocialisták lassabban pattantak újra talpra, Lendvai Ildikó már rég állt, amikor mögötte még csak fészkelődtek. Utolsóként Hiller István állt újra fel.

    hi06
    Fotó: Huszti István
  • Balogh épp annyi szavazatot kapott, ahány fős az MSZP frakciója.

    Schmitt épp annyi szavazatot kapott, ahány képviselője van a KDNP-nek és a Fidesznek összesen. Vagyis Schmitt valószínűleg magára szavazott.

    44 érvénytelen szavazat volt, vagyis a jobbikosok közül hárman vagy nem engedelmeskedtek a frakció kérésének, vagy nem voltak ott a parlamentben.

    20 szavazólapot nem vettek fel. Hivatalosan az LMP nem vette fel a lapokat, de ők csak 16-an vannak.

  • 366 képviselő szavazott

    44 érvénytelen szavazat volt

    59 Balogh András

    263 Schmitt Pál

    hi04
    Fotó: Huszti István
  • Perceken belül kihirdetik a köztársaságielnök-választás első fordulójának végeredményét. Az elnök megválasztásához a parlamenti képviselők kétharmadának támogatása kell, a Fidesznek öttel több képviselője van ennél. Az MSZP és a Fidesz politikusai szerint épp ezért már az első fordulóban eldőlhet a választás, bár egy prominens szocialista vicces megjegyzése szerint a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János személyesen nem ellenőrizte párttársait. A díszszázad fúvosai és a történelmi zászlók mindenesetre már készen állnak.

  • Lendvai Ildikó (MSZP) azt mondta, hogy Balogh András jelölése nem csak szimbolikus gesztus volt, mert fontosnak tartotják, hogy elmondhatta beszédét. Ezzel megmuthatták, hogy Balogh milyen értékek mentén politizál. Lendvai szerint Schmittet első körben megválasztják.

  • A jobbikosok az LMP képviselőivel ellentétben felvették a szavazólapjaikat, de azokat üresen dobják be az urnába. Vagyis nekik se tetszik egyik jelölt sem.

  • Sólyom László egy sajátos rekordot is magáénak tudhat, három szomszédos országban is megnehezítették vagy ellehetetlenítették látogatását. A román hatóságok csak repülője leszállását akadályozták meg, így végül autóval volt kénytelen elutazni Marosvásárhelyre, Szerbiába és Szlovákiába pedig szimplán nem engedték be. Az Egyesült Államokba viszont Sólyom nem volt hajlandó elutazni, tiltakozva az amerikaiak információéhsége, a beutazók biometrikus adatainak lekérése ellen.

  • Sólyom László köztársasági elnökként megdönthetetlennek látszó csúcsot állított fel vétózásban. Öt éves elnöksége alatt 16 törvényt küldött azonnal az alkotmánybíróságra, 31 esetben élt a politikai vétó lehetőségével, és küldött vissza megfontolásra törvényt a parlamentnek. Ezzel szemben Schmitt Pál már meghallgatásán jelezte, hogy nem gátja, hanem mozgatórúgója kíván lenni a kormány törvényalkotási lendületének.

  • A legkisebb frakció képviselői nem is vették fel a szavazólapjaikat, mert egyik jelöltet sem tudják támogatni. Schiffer András szerint kiváltképp aggályos, hogy Schmitt Pál arról beszélt, hogy elnökként nem kíván a kormány ellensúlya lenni. "Az LMP azt várja a mindenkori köztársasági elnöktől, hogy hatékony ellensúlyt képezzen" - mondta. (Független Hírügynökség)

  • "Jó elnökjelöltet állítottak a szocialisták" - válaszolta kérdésünkre Pállfy István kereszténydemokrata képviselõ. Szerinte a két jelölt között az fog dönteni, hogy "habitusában, értékeiben" melyikük áll közelebb a kormánypártokhoz, és ez Schmitt Pál. Pállfy fontosnak tartja, hogy "mindkét jelölt pártatlan", mindkettõ ígértet tett az alkotmány és a demokratikus értékek tiszteletére. Külön kiemelte Balogh kiállását a sajtószabadság mellet "most, hogy ez téma lett".

  • Pokorni Zoltán szerint már az elnökválasztás elsõ fordulója eredményes lesz. "Persze" - válaszolta egy lélegzetvételnyi szünet után kérdésünkre, hogy elégedett-e pártja jelöltjével. Ezután elfoglaltságára hivatkozva elsietett. Pokorni volt az első fideszes politikus, aki egy interjúban arra utalt, hogy a Fidesz nem tervezi Sólyom László újraválasztását.

  • "Nem lehetett volna jobb jelöltet találni, mert nincs - válaszolta az egyik KDNP-s képviselő Schmitt Pál alkalmasságát firtató kérdésünkre. - Én nem hallottam szkeptikus hangokat, mert szerintem nincsenek. A Pali okos, megvan a kellő diplomáciai tapasztalata és tekintélye, nem lehet majd csőbe húzni. Annyifelé járt már, rengeteg embert ismer, és kiemelkedő a kapcsolatteremtő képessége. Nem az alkotmányt, hanem a valódi emberek valódi igényeit tartja majd szem előtt, éppen ezért lesz az eddigi legjobb elnök."

  • A Fidesz büntetőpolitikájának a lényege a szigor, bevezették a -
    hibásan - három csapásnak nevezett törvényt, és még a szabálysértési lopások elkövetőit is elzárásra ítélnék. A köztársasági elnök egyik szép feladata a kegyelmi kérvények elbírálása. Sólyom László öt év alatt 109 esetben adott egyéni kegyelmet, 5182 kérvényt pedig elutasított.

  • Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnökeként a világ számos országában megfordult. Sólyom László öt év alatt 69 országban tett hivatalos állami látogatást, további 42 alkalommal egyéb célból - határon túli magyar szervezetek meghívására, multilaterális csúcstalálkozókra, évfordulós rendezvényekre - utazott külföldre. 45 hivatalos látogatásra érkező államfőt fogadott, és még 107 alkalommal látott vendégül magas rangú külföldi vendégeket a Sándor-palotában.

  • Ha van terület, amelyen Schmitt minden bizonnyal könnyedén
    felülmúlhatja elődjét, az az állampolgársági okiratok kiadása. Sólyom László öt év alatt 27320 embernek adott magyar állampolgárságot. A kettős állampolgársági törvény elfogadásával Schmitt Pál ezt már a jövő év első hónapjaiban felülmúlhatja.

  • A Demokrácia és Dilemma Intézet egyik elemzője elektronikus futárpostával küldte alábbi állásfoglalását:

    "Elképesztő, hogy a név nélkül Indexnek nyilatkozó fideszesek közül milyen sokan éreznek kétkedést Schmitt megválasztása miatt."

  • "Értem én, hogy miért kellett a Pali, mert ha valaki, ő aztán biztosan semmiben nem fog ellentmondani a Viktornak, akitől az elmúlt nyolc évben mindent kapott. És tényleg egy aranyos, joviális figura, nem fog olyan hosszú és érthetetlen szónoklatokat tartani, mint a Sólyom. De pont az a baj, hogy túl megnyerő, és soha életében nem kellett élesben versenyezve bizonyítania, hogy alkalmas. Igazából akkor volt a helyén, amikor az Astoriát és aztán a Népstadiont vezette, igazi kedves vendéglátósként, azóta csak sodorta őt az alkalmazkodókészsége" - mindezt egy név nélkül nyilatkozó kormánypárti kéőviselő nyilatkozta délelőtt a parlamentben.

     

  • A folyosón Schmitt jelölésével kapcsolatban nem csak kétkedő véleményeket lehetett hallani. Egy párfős kormánypárti társaság őszinte lelkesedéssel beszélt arról, hogy Schmitt végre olyan jelölt, akihez az átlagpolgár is kötődni tud. "Nem baj, hogy nem tudós és hogy nem arisztokratikus. Pont az a fajta közvetlenség, ami a Paliból árad, az hozza közelebb a politikát az emberekhez. A választók többsége úgyse érti, mi az a normakontroll, viszont ha egy kedves ember a sportolásról és a nyelv megőrzéséről beszél, azt tudják hová tenni."

  • A szavazás előtt váratlan módon az egyik fideszes vezető is kétségeinek adott hangot. "Nem mondom, hogy nem lesz jó elnök a Pali, de addig még hosszú út vezet. Emberileg alkalmas rá, szakmailag egyelőre nem, de ha jó stábja lesz, és nem forrófejűsködik, nem lesz gond. A Domokos miatt megjelentek a frakcióban az első hajszálrepedések, és a Palit is sokan alkalmatlannak tartják. Biztos, hogy már az első körben átmegy, de ez a fajta szervilizmus hosszú távon nem szül jó vért, nem tudom melyikük jelölése volt a nagyobb hiba."

    (A képviselő Domokos Lászlóra, az Állami Számvevőszék tegnap megválasztott elnökére utalt.)

  • A kormánypártiak között is felmerültek kételyek.

    "Nagyon súlyos volt ott ülni, és jó arcot vágni azokhoz a badarságokhoz, amiket a Pali a kormánypárti meghallgatásán mondott. Mosolyogtam és tapsoltam, de közben először gondolkodtam el, hogy biztos jó választás-e, és mit fog tenni éles helyzetben, akkor is fogok-e majd tudni mosolyogni. Nyilvánvaló, hogy egyelőre fogalma sincs, mit jelent köztársasági elnöknek lenni. Egy magára adó konzervatív párt ennél komolyabb jelöltet állít, remélem, menet közben beletanul." - mondta a szavazás előtt az Indexnek egy kormánypárti képviselő.

  • cikkünk a témában:

    Schmitt: Még kilenc év, és leállok

    Összeállítás a MOB éléről távozni kényszerülő Schmitt Pálról.

  • cikkünk a témában:

    Ismeri jól Schmitt Pált?

    Itt kipróbálhatja!

  • Lezsák Sándor elrendelte a titkos szavazást. A szavazásra 40 perc áll rendelkezésre, a szavazatokat további 40 perc alatt összesítik, így az eredményt 14:45 után hirdethetik ki.

    05
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A sport mellett az oktatás fontosságát hangsúlyozta Schmitt. "Rendkívül fontos a tanítók, oktatók magasabb rendű erkölcsi elismerése" - mondta. "A szép magyar nyelv nem ismer határokat" - tért rá másik nagy vállalására, a magyar nyelv védelmére. Hangoztatta még a civil szervezetek fontosságát, de most nem emelte ki külön a dalárdákat. Bemutatkozását azzal zárta, hogy mindenkinek, de az elnöknek végképp szolidaritást kell mutatni az elesettekkel. Azzal is tisztában van, hogy az elnöknek pártsemlegesnek kell lennie, "ez azonban nem jelent értéksemlegességet, kialakult gondolkodásomon nem kívánok változtatni" - mondta.

    hi02
    Fotó: Huszti István
  • cikkünk a témában:

    Makk Marci kirándul

    Az egészséges életmód egyik korai népszerűsítője volt ez a kedves figura. Nézzék végig az diafilmet az Indafotón!