Hat évet kapott a kibelezett birkát elfogadó ügyész

2010.06.30. 21:10
Ügyészként nem érdemes bűnözni: a fehérgyarmati ügyészség egykori vezetője százezer forint, némi lambériázás és egy birka miatt pont akkora börtönbüntetést kapott, mint a Globex-ügyben kisbefektetők hatmilliárd forintját eltüntető Vellai Györgyike.

Angyal Istvánt a hat év mellett örökre eltiltották az ügyészi hivatás gyakorlásától. A megtévedt ügyész négy rendbeli vesztegetés miatt került bíróság elé. Az ítéletből kiderül, hogy Fehérgyarmaton nem kellett irdatlan összeg az igazságszolgáltatás befolyásolásához. Angyal egyszer százezer forint készpénzt fogadott el egy férfitól, aki ellen eljárás volt az ügyészségen vagyon elleni bűncselekmény miatt. Kisebb ügyek elsimításáért cserébe több tízezer forint értékben épületjavítási munkálatokat, illetve lambériázást is végeztek Angyalnál - nyilatkozta Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtótitkára.

Egy másik alkalommal egy feldolgozott birkát vett át a hivatalban egy közlekedési bűncselekményben érintett embertől, aki kedvezőbb vádirat reményében adta át az ajándékot. A vesztegetők közül hárman egy év börtönbüntetést kaptak, három évi próbaidőre felfüggesztve, egyiküket pedig 400 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta az ítélőtábla - tette hozzá Koszta János.

Angyal a hat évével Vellai Györgyike mellett egy másik ismert gazdasági bűnözővel, Lupis József egykori brókerrel került egy klubba, aki különösen nagy kárt okozva csalt, magánokiratot hamisított és sikkasztott, hárommilliárd forint kárt okozva a befektetőknek, amiből később kétmilliárd térült meg. Lupist is hat évre ítélték.