Pintérnek kétmilliárdja és egy Wartburgja van

2010.06.30. 09:53 Módosítva: 2010.06.30. 11:20
A kormány leggazdagabb miniszterének kiterjedt ingatlanvagyona, jelentős értékpapír-portfóliója és közel kétmilliárdos kintlevősége van, valamint egy 1995-ben örökölt Wartburgja.

Pintér Sándor belügyminiszternek kedd éjszaka közzétett vagyonnyilatkozata szerint  több lakóingatlana van a II. kerületben, többek között egy 400 négyzetméteres ház és a hozzá tartozó 2.246 négyzetméteres telek, és tulajdonosa egy 224 négyzetméteres siófoki ingatlannak is, de van egy 155 négyzetméteres lakása a VII. kerületben is.

Ezeken kívül Csömörön van egy zárt kertes ingatlana, valamint rendelkezik több hektár szántóval, egy több mint kétezer négyzetméteres sarudi külterületi ingatlannal, vannak garázsai, továbbá Szihalmon egy 150 és egy 70 négyzetméteres nyaraló tulajdonosa, de van nyaralója Szigetmonostoron is.

Wartburggal süvít

A belügyminiszter egy Wartburg típusú személygépkocsival rendelkezik, amelyet 1995-ben örökölt. Vízi és légi jármű, valamint nagy értékű műalkotás, védett gyűjtemény nincs a birtokában.

Értékpapírban elhelyezett megtakarításai és egyéb befektetései között többet is feltüntetett Pintér Sándor, ezek közül a legnagyobb értékű egy több mint 340 millió forintos befektetési jegy.

Kétmilliárdos kintlevőség

Pintér nagyjából 1,5 millió forint készpénzzel rendelkezik, pénzintézeti számlakövetelése 1,5 millió forint, cégei eladásából származó további követelése 340 millió forint 2010-ben, 2013-ig pedig további 1,5 milliárd. A nyilatkozat szerint a belügyminiszter nem tulajdonosa gazdasági társaságnak, köztartozása nincs, az ingatlanok vásárlására felvett kölcsön összege 260 millió forint.

Miniszteri fizetése 1,15 millió forint, ezen felül havi 130.840 forint nyugdíjban részesül.

Réthelyi sem gyűjt műkincset

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter felerészben tulajdonosa két II. kerületi társasházban lévő lakásnak, és negyedrészben egy keszthelyi 120 négyzetméteres lakásnak.

A miniszter egy 2001-ben vásárolt Opel Astra személygépkocsival rendelkezik, egyéb nagy értékű műalkotása és vagyontárgya nincs. Nyilatkozata szerint befektetései és értékpapírjai nincsenek, és gazdasági társaságnak sem tagja, tulajdonosa.

A mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelése összesen 12 millió 600 ezer forint. Köztartása, kölcsöne nincs a miniszternek. Réthelyi Miklós feltüntette a Magyar Tudományos Akadémia által folyósított honoráriumát, amelynek havi összege bruttó 90 ezer forint.

Martonyinak is százmilliós vagyona van

Martonyi János – szerda reggel nyilvánossá vált vagyonnyilatkozata szerint – öt ingatlannal rendelkezik, ebből kettőnek felerészben tulajdonosa, háromnak pedig felerészben haszonélvezője. Ezek között van egy 500 négyzetméteres szadai családi ház, egy 150 négyzetméteres lakás Budapest XII. kerületében, valamint két aszófői és egy zebegényi ingatlan.

A külügyi tárca vezetője nagy értékű ingóságai között feltüntetett két autót, egy Audi A6-ost, amelyet 2006-ban vett és egy 1996-ban vásárolt Opel Astrát. Mindkettőnek felerészben tulajdonosa. A mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó értékű ingóságok között említ szőnyegeket, bútorokat, festményeket, ezüstöt és porcelánt.

Martonyi János 80 millió forint értékű részvénnyel és 40 millió forintnyi befektetési jeggyel rendelkezik. Takarékbetétben elhelyezett megtakarítása 50 millió forint. A mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelése összesen 1,8 millió forint.

Továbbra is tanít

A külügyminiszternek nincs tartozása. Jövedelemnyilatkozatában – az állami vezetői illetményén kívüli adóköteles jövedelmek között – a szegedi egyetemen egyetemi tanárként kapott bruttó fizetését tünteti fel, amely havi 230 ezer forint (foglalkozását nem szünetelteti).

Martonyi Jánosnak egy gazdasági társaságban van érdekeltsége, részvényesként két százalék a tulajdoni érdekeltségének jelenlegi aránya.