Elismeri kudarcát az MSZP elnöksége

2010.07.01. 16:06
Az MSZP ugyan az elnöksége szerint is teljesen szétesett, de a pártvezetés a kongresszusra készült beszámolója szerint legalább azt bebizonyították, hogy egyszerre tudnak érzékenyek és racionálisak lenni. A tagság tapasztalataik szerint nem igényli a személyi változásokat.

Bemutatatta a július 10-11-i rendkívüli tisztújító kongresszusra készített értékelő beszámolóját az MSZP elnöksége. Az elemzésben elismerik, hogy "több feladat végrehajtása is kudarcokkal járt", bár "a felelős kormányzás stabil politikai hátterét sikerült biztosítani".

A kudarc okát a kényszerű megszorítások és a korrupciós ügyek népszerűségvesztő hatásában látják, megállapításaik szerint ezek külön-külön is nagy problémát jelentenének egy baloldali pártnak. Ugyanakkor "a kormányzás tagadhatatlan eredményei [...] megerősítették 1 millió ember bizalmát abban,  hogy az MSZP egyszerre lehet képes baloldali társadalompolitikára és következetes, racionális gazdaságpolitikára".

A pártnak a népszerűségvesztés mellett a pártműködés problémái, "a régi, gyengülő szervezeti keretek változatlansága", illetve a párttagság elöregedése is sújtja.

A választási kampány idejére ugyan sikerült uralkodniuk a személyi ellentéteken, de kibeszéletlen maradt a párt viszonya múltjához és jövőjéhez, így csak "a megújulás általános parancsában" sikerült egyetérteni.

A vezetés értékelése és az alulról felfelé zajló tisztújítás tapasztalatai szerint azonban a tagság nem a személyi változásokban keresi "a megújulás eszközét", hanem "az ellenzéki politizálás új tartalmát és formáit, a szervezeti és működési innovációt igénylik".