Terrorelhárító központ alakul a rendőrségen

2010.07.01. 09:05 Módosítva: 2010.07.01. 11:52
Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Rendőr-főkapitányság élére Hatala Józsefet, Budapest főkapitányának pedig Tóth Tamást, az V. kerületi rendőrkapitányság eddigi vezetőjét nevezte ki. A Nemzeti Nyomozóiroda élére Csizner Zoltán került, a Készenléti Rendőrséget a jövőben Sándor Miklós irányítja, a katasztrófavédelem új vezetője Bakondi György lesz. A rendőrség terrorelhárító központot hoz létre.
Hatala József, Pintér Sándor és Bencze József
Hatala József, Pintér Sándor és Bencze József
Pintér Sándor kinevezte a rendőrség új vezetőit. Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetését Hatala József korábbi közbiztonsági főigazgató veszi át, ő korábban közbiztonsági főigazgató volt a szervezetnél. Helyettesei az eddig a Nemzeti Nyomozóirodát (NNI) irányító Petőfi Attila és a Készenléti Rendőrség eddigi parancsnoka, Papp Károly lett. Az NNI éléről távozó Petőfi Attila helyére az eddigi helyettes Csizner Zoltán került.

A belügyminiszter Bencze József eddigi országos rendőrfőkapitány  helyetteseinek megbízását is visszavonta. Közülük Házi Istvánt, az ORFK eddigi bűnügyi főigazgatóját a Szervezett Bűnözés Elleni Központ vezetőjének nevezte ki.

Pintér Sándor  Tóth Tamást, az V. kerületi rendőrkapitányság vezetőjét nevezte ki Budapest rendőrfőkapitányának július 1-jei hatállyal. Tóth Tamás eddig V. kerületi rendőrkapitány volt. A Készenléti Rendőrség is új vezetőt kap, július 1-jétől az eddigi helyettes, Sándor Miklós irányítja a szervezetet.

A rendőrség terrorelhárítási központot hoz létre, jelentették be. Az új szervezet kialakításával összefüggő feladatok végrehajtásával Hatala József, a július 1-jei hatállyal kinevezett országos rendőr-főkapitány Bodnár Zsoltot, a Budapesti Rendőr-főkapitányság eddigi bűnügyi igazgatóját bízta meg főkapitányi biztosként.

Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrség csütörtöki állománygyűlése után azt mondta: a személycseréket az indokolta, hogy a szervezetnél szemléletváltásra van szükség. Azt leszögezte, hogy a vezetés nem megszégyenülve távozik, csak a belügyminiszter másképp képzeli el a rendőrség irányítását. A most leváltott vezetők valamennyien kapnak munkát a Belügyminisztériumtól - tette hozzá a tárcavezető.

D  AS20100701003

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új főigazgatója Bakondi György lett, aki a 2000-es évek elején már irányította a szervezetet. Az új főigazgatót az ez évi árvíz idején az Orbán-kormány illetékes minisztere az árvízi védekezés irányítására miniszteri biztosnak nevezte ki. Az OKF eddigi vezetője, Tatár Attila altábornagy csütörtöktől rendelkezési állományba kerül, a felmentett főigazgatót Pintér Sándor a Belügyminisztériumba rendelte munkavégzésre, beosztásáról később gondoskodik. A belügyminiszter leváltotta az OKF két főigazgató-helyettesét is, és új gazdasági vezető-helyettest nevezett ki.