Tovább dagadt a romagyilkosok dossziéja

2010.07.01. 12:34 Módosítva: 2010.07.01. 12:34
Újabb bűncselekmények kerültek a romagyilkosság-sorozat bűnügyi aktájába: egy fegyverrablás és egy könnyű sérüléssel járó ügy. Bencze József volt országos rendőrfőkapitány a fejleményről a rendőrség állománygyűlése után beszélt.

A tavaly augusztusban elfogott négy ember továbbra is gyanúsított, a gyanúsítotti kör nem bővült, az elkövetések száma azonban igen, mégpedig két üggyel.

Az egyik ügy egy rablás, amikor fegyvert raboltak, a másik a debreceni menekülttáborban történt, ahol - Bencze megfogalmazása szerint - "volt egy belövés, ami után egy gurulattól egy könnyű sérülés történt". Ezt is ugyanezen elkövetői kör néhány tagja követte el. A volt rendőrfőkapitány további részleteket nem közölt.

Bencze József megköszönte az ügy nyomozásában részt vett rendőrök munkáját. Mint mondta, minden erőt és eszközt próbáltak erre a célra csoportosítani.

Augusztusban lehet vádemelési javaslat

A volt országos rendőrfőkapitány megerősítette előző napi, az MTV híradónak tett nyilatkozatát, miszerint befejezték az ügyben a nyomozást. Előrevetítette: várhatóan egy hónap elegendő lesz az ügyben az iratismertetésre és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) augusztusban vádemelési javaslatot tehet.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője azt mondta: valóban befejezték a nyomozást, de az NNI továbbra is tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy nem nyilatkozik az ügy részleteiről, amíg az iratismertetés be nem fejeződik.

Az MTV hírműsorának szerda esti adásában az is elhangzott, hogy az NNI bűnszervezetben, több emberen elkövetett emberölés, rablás, lőfegyverrel visszaélés, valamint rongálás miatt mind a négy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben javasolja a vádemelést. A négy gyanúsított közül hárman tettesek, egyikük bűnsegéd. A rendőrök szerint a DNS-vizsgálatok, a fegyverszakértői jelentések és az egymásra tett terhelő vallomások aggálytalanul bizonyítják a három tettes részvételét a gyilkosságokban.

Kilenc ügyben nyomoznak

A romák elleni támadássorozat kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást. 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009 augusztusában fogták el.