Ágnes
-1 °C
2 °C

Kiakadt az oligarchákon az MSZP volt debreceni alelnöke

2010.07.02. 16:19
Varga Zoltán, az MSZP volt debreceni képviselőjelöltje kilépett a helyi önkormányzati frakcióból és felfüggesztette párttagságát, mert szerinte a szocialisták helyi szervezetének irányítása politikai oligarchiák és gátlástalan mutyibrigádok kezében az elmúlt időszakban kontrollálhatatlan túlhatalom kialakulásához vezetett. Azt mondta, nem akarja csendben nézni, ahogy a helyi szervezet vezetői egzisztenciális-anyagi-politikai kapcsolatot keresnek és építenek a Fidesszel.

Felfüggesztette MSZP-tagságát és kilépett a debreceni önkormányzat szocialista frakciójából Varga Zoltán, és a jövőben baloldali, független politikusként folytatja közéleti munkáját. Az MSZP volt debreceni országgyűlési képviselőjelöltje, volt városi alelnök pénteken a Városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján a lépését egyebek mellett azzal indokolta: "az MSZP helyi szervezetének irányítása politikai oligarchiák és gátlástalan mutyibrigádok kezében az elmúlt időszakban kontrollálhatatlan túlhatalom kialakulásához vezetett".

"Nem kívánom csendben és tehetetlenül nézni, ahogy - meglátásom szerint - helyi szervezetünk vezetői egzisztenciális-anyagi-politikai kapcsolatot keresnek és építenek a Fidesszel" - mondta a politikus, aki az elmúlt ciklusban a legerőteljesebben bírálta Kósa Lajos (Fidesz) polgármestert és a fideszes debreceni városvezetést.

Varga Zoltán szerint "egy baloldali közösség erejét, annak igazságát saját belső viszonyai, illetve a hatalomhoz a szolidaritáshoz és az igazságossághoz való kapcsolódása mutatja". Mindezen jellemzőket figyelembe véve szerinte "Debrecenben régóta nem létezik baloldali párt".

Az MSZP helyi szervezetének a hatalomhoz, a demokráciához és saját tagságához való viszonyát tekintve, közelebb áll bármilyen autokratikus jobboldali pártformációhoz, mint az ismert baloldali ideológiákhoz vagy akár az MSZP alapszabályában foglaltakhoz, vélekedett.

Varga Zoltán meglátása szerint a helyi szervezet "a kialakult klientúrák foglya, ahol a cinikus - és látszólagos - kétharmados többség birtokában mindennaposak a leszámolások, napi vezetői gyakorlat a belső ellenzék, a másként gondolkodók, pontosabban, a valahogy gondolkodni merők pellengérre állítása, üldözése". (Zsiros Zsoltot, akinek kihívója Varga Zoltán volt, kétharmados többséggel választották meg a közelmúltban az MSZP debreceni szervezetének elnökévé.)

"Baloldali politikusként nem tudok, és nem kívánok tovább részt venni és asszisztálni a belső leszámolások világában" - mondta a politikus.

Varga Zoltán meggyőződése szerint a helyi választási kudarcaik mértéke és tendenciája nem Debrecen lakosai jobboldali világképének, hanem a MSZP helyi szervezete hiteltelenségének következménye. A szocialista párt helyben látszólagosan megújuláspárti, míg valóságosan az utódpártiság konzerválásában érdekelt, jegyezte meg a politikus.

"Ezért aggódva az MSZP-ért, megmaradva baloldalinak, megmaradva MSZP-tagnak, de elutasítva a helyi viszonyokat, egyetlen lehetőségem marad: felfüggesztem párttagságomat, lemondok minden tisztségemről, és kilépek a csak nevében szocialista frakcióból. Közéleti szerepemet a továbbiakban baloldali, független politikusként kívánom folytatni" - zárta mondandóját Varga Zoltán.