Zelma, Rajmund
-1 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Navracsics felel a nemzeti rendezvényekért

2010.07.02. 10:44
Navracsics tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter felel a jövőben a nemzeti rendezvények előkészítéséért és biztonságos megvalósításáért. Dönthet a helyszínek és programpontok módosításáról, a kommunikációt is ő irányítja. Minden év elején javaslatot kell tennie a rendezvények koncepciójáról.

A kormány a közigazgatási és igazságügyi miniszter hatáskörébe utalta a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények koncepciójának kidolgozását és koordinációját. A tárcavezető felel a nemzeti rendezvények előkészítéséért és biztonságos megvalósításáért.

Navracsics dönthet a rendezvény helyszínének, programpontjainak módosításáról, de ezzel egy időben felelőséget vállal a rendezvény biztonsági okokból történő elhalasztására vagy megszakítására irányuló illetékes szerv döntéséért is.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható kormányhatározat értelmében Navracsics Tibor feladata lesz a teljes körű lakossági kommunikáció kidolgozása és irányítása, továbbá a közszolgálati médiával való kapcsolattartás irányítása is.

A miniszter több tárcavezetővel együttműködve látja el feladatait, így a belügyminiszter felel a rendőrség és a katasztrófavédelem szerveinek közreműködéséért, míg a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség bemutatóiért, a külügyminiszter a diplomáciai és az állami protokoll feladataiért, a nemzeti erőforrás miniszter a katasztrófa-egészségügyi szervek közreműködéséért, a nemzeti fejlesztési miniszter pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat munkájáért vállal felelősséget.

A közigazgatási és igazságügyiminiszter irányítja a többi tárcavezető által delegált tagokból álló Tárcaközi Koordináló Bizottságot, amelynek operatív törzse látja el a nemzeti rendezvények szervezett és biztonságos lebonyolításával kapcsolatos feladatokat.

A határozat 2011-től teszi kötelezővé a miniszternek, hogy minden év január 31-ig tegyen javaslatot a kabinetnek a nemzeti rendezvények koncepciójáról. Navracsics Tibornak azonban az idén haladéktalanul be kell nyújtania az augusztus 20-i ünnepségre vonatkozó koncepciót, míg az október 23-i és november 4-i rendezvények esetében augusztus 16-ig kell megtennie ugyanezt.

A kormány a nemzeti ünnepek között sorolja fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-i évfordulóját, Szent István augusztus 20-i ünnepét, valamint az 1956-os forradalom október 23-i emléknapját, míg kiemelt fontosságú rendezvénynek nevezi a kommunizmus áldozatainak február 25-i, valamint a holokauszt magyarországi áldozatainak április 16-i emléknapját, a nemzeti összetartozás június 4-i napját, továbbá az aradi vértanúk október 6-i emléknapját és a nemzeti gyász november 4-i emléknapját. A határozat a felsorolt évfordulókat együttesen nemzeti rendezvényként határozza meg.

A nemzeti rendezvények szervezését, valamint a műszaki, művészeti, logisztikai és biztosítási feladatainak előkészítését és lebonyolítását a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. látja el 2010. augusztus 23-tól.

A 2006. évi budapesti tűzijáték során vihar tört ki és emberéleteket is követelő tragédia történt, amelynek  kapcsán éles politikai vitát is kiváltva vetődött fel a felelősség kérdése. Az Országgyűlés idén június 8-án fogadta el az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló fideszes országgyűlési határozati javaslatot, amellyel megkövet minden ártatlan áldozatot. A törvényhozás erkölcsi és anyagi kártérítést ígért.