Savlekötő helyett lúgot itattak a kismamával

2010.07.02. 08:55 Módosítva: 2010.07.02. 17:39
Savlekötő helyett maró folyadékot, erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot itattak egy szülő nővel az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) Podmaniczky utcai kórházában.

Keményné Makai Boglárka 2010. február 12-én feküdt be az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) Podmaniczky utcai kórházának szülészetére túlhordott terhességgel. Tíz óra vajúdás után orvosa császármetszés mellett döntött. A szülésznő a műtét előtt egy pohárka folyadékot itatott vele, mondván az savlekötő, hogy később ne legyen gyomorégése. A folyadék elfogyasztása után a kismamának azonnal égni kezdett a szája és a torka, majd fulladni kezdett, és végül vért hányt. A súlyos lúgmarás tüneteire azt hitték, hogy allergiás reakció, olvasható a pénteki Népszabadságban.

Jóval kislánya megszületése után, másnap kezdett gyanakodni az egyik orvos, hogy mérgezés történhetett, és csak a toxikológián, a gyomortükrözéskor derült ki, hogy lúgot itattak a nővel. Ekkor intenzívre vitték a súlyos állapotban lévő édesanyát, majd rohammentővel a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiájára szállították, ahol megállapították: a gyomra és a nyelőcsöve is súlyosan károsodott. Egy hónapig ápolták, ez idő alatt napi fél órára láthatta újszülött kislányát.

Keményné Makai Boglárka nyelőcsöve négy milliméteresre szűkült, máig nem tud rendesen nyelni, így enni sem, ezért előbb vékonybélszondán keresztül, majd legutóbbi műtétje óta gyomorszondán keresztül táplálkozik. Nyelőcsövét gyakorlatilag ki kellene cserélni, de leghamarabb februárban kerülhet sor az operációra.

A korábban MÁV-kórházként ismert intézmény illetékesei szóban elismerték a hibát, belső vizsgálat is indult, de végül arra jutottak, hogy megmagyarázhatatlan ami történt, nem tudták kideríteni, miként került maró folyadék a savlekötős üvegbe, majd onnan a kismama poharába. A rendőrségi nyomozás még nem zárult le, részben a kórházi vizsgálat sikertelensége miatt. Az eset miatt eddig két szakdolgozó és egy orvos kapott fegyelmit, egy másik orvos fegyelmi ügye még függőben van.

Bár kért, kártérítést egyelőre nem kapott a tönkretett életű nő, aki pert fontolgat, hogy legalább részben kárpótolják azért, ami történt. A kórházban hosszas huzavona után annyit közöltek vele, hogy elbírálás alatt van a peren kívüli megegyezésre vonatkozó kérése, de azzal csak a rendőrségi nyomozás lezárása után foglalkoznak érdemben.

Belső vizsgálat indult a HM Állami Egészségügyi Központban a személyi fegyelmi felelősség megállapítására, miután kiderült, hogy még februárban lúgot itattak egy kismamával savlekötő helyett, közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken. A HM közleménye szerint az intézmény a kártérítési felelősségének jogalapját elismeri és a beteg közreműködése esetén a helyreállító orvosi ellátás, kezelés folytatását vállalja. "Az eset megtörténtének idejétől - a kórház kezdeményezésére - a büntető jogi felelősség megállapíthatósága tárgyában a rendőrség büntető eljárást folytat" - közölte a minisztérium.