Hetvennégy embert előállítottak a Gárda avatóünnepségén

2010.07.04. 11:18 Módosítva: 2010.07.04. 20:59
Avatóünnepséget tartott vasárnap a Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom mintegy hatszáz tagja a budapesti Erzsébet téren. A mozgalom a jobbikos parlamenti képviselők által szervezett Trianon-megemlékezésen alakult meg. A környéken forgalomkorlátozásokat vezettek be, este hat óráig hetvennégy embert állítottak elő.

A Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom avatóünnepségét tartották a Jobbik szervezésében vasárnap délután a fővárosban, az Erzsébet téren, a Deák tér mellett.

Rendezők: átadjuk a rendőrségnek a rendbontókat

A rendezvény nem csak a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja által szervezett korábbi Trianon-megemlékezésen közfelkiáltással megalakított Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom avatóünnepsége volt, hanem egyben megemlékezés az egy évvel korábbi, a feloszlatott Magyar Gárda melletti szimpátiatüntetésre, melynek oszlatás és 216 ember - köztük Vona Gábor - előállítása lett a vége - írja a Független Hírügynökség.

Fotó: Huszti István

A Jobbik Jogsegélyszolgálata szerint az Erzsébet téri rendezvénnyel kapcsolatos egyeztető tárgyalások a rendőrséggel rendben lezajlottak. A rendezvényt Hunyadi Gábor, a jogsegélyszolgálat vezetője jelentette be, a résztvevőket pedig arra kérték, hogy tartsák be a gyülekezésre vonatkozó jogszabályokat, ne vigyenek a rendezvényre semmilyen fegyvert - kést, botot, gázsprayt se -, kövessék a rendezők utasításait és ne akadályozzák a helyi vendéglátóhelyek működését. Közleményük szerint a rendbontókat és provokátorokat átadják a rendőrségnek.

Este hatig Pörzse Sándor szerint hetvennégy embert állított elő a rendőrség, akiknél gázriasztó fegyverek, fegyverutánzatok és rohamsisakok voltak. Az MTI helyszíni tudósítója szerint a rendőrök folyamatosan kiemelték a terepszínű nadrágot és fekete, Magyar Nemzeti Gárda feliratú polót viselő tömegből azokat, akik üvegekkel dobálóztak és a rendőröket gyalázó szavakat kiabáltak. A fokozott rendőri jelenlétet indokolta az is, hogy az Erzsébet tértől néhány méterre tartják az egyhetes melegfesztivál nyitórendezvényét.

"Orbán Viktor képét is ki kell rakni a közintézményekben"

A megmozduláson több jobbikos országgyűlési képviselő is felszólalt, akik a tér szélein tartózkodó rendőrök intézkedéseinek jogszerűségét vonták kétségbe. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a rendezvény kezdete előtt rendőrök vonultak át a tömegen, lökdösődés kezdődött és néhány embert lefújtak könnygázzal. A színpadon ezután az hangzott el, hogy úgy tűnik, semmi sem változott, a "Pintér-rendőrség most bizonyította be".

Beszédében Pörzse Sándor és Gaudi Nagy Tamás, valamint ifj. Hegedűs Loránt református lelkész is bírálta a Fidesz-KDNP-kormány törvényalkotó gyakorlatát. Vona Gábor, a Jobbik elnöke és parlamenti frakciójának vezetője szerint a fontos ügyek helyett a kormány olyan intézkedéseket hoz, mint a médiára vonatkozó törvénymódosítások, amivel saját „médiabirodalmat” épít a Fidesz. A Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat kifüggesztésével kapcsolatos intézkedés kapcsán pedig úgy fogalmazott: hamarosan az is előfordulhat, hogy "Orbán Viktor képét is ki kell tenni az intézményekben".

A megemlékezés résztvevői a Magyar Nemzeti Gárda tagjaiként  fogadalmat tettek, az eskü szövegét a Szent Korona másolata előtt Vona Gábor, a Jobbik elnöke és parlamenti frakcióvezetője, a betiltott társadalmi szervezet életre hívója mondta elő.

A tavalyi tüntetésre emlékeznek

A Magyar Gárda bírósági feloszlatása után először 2009. július 4-én rendeztek szimpátiatüntetést  az Erzsébet téren. Akkor a rendezvényt a rendőrség feloszlatta, 216 embert, köztük Vona Gábort is előállítottak.

Kattintson!

A Magyar Gárda azóta több átalakuláson ment át, azonban az ezeket meghirdető rendezvényeken a szervezők mindig hangsúlyozták, hogy nem a feloszlatott szervezetet alakítják újra, hanem teljesen másik mozgalmat hoznak létre.

A gárdisták egy részéből azóta polgárőr lett, ám a Jobbik fővárosi Trianon-megemlékezésén közfelkiáltással megalakult a Magyar Nemzeti Gárda, vezetője pedig a Magyar Gárda korábbi főkapitánya, Kiss Róbert lett.