Az Alkotmánybíróságon nem lesz 50x70-es tábla

2010.07.05. 14:01 Módosítva: 2010.07.05. 16:12
A Nyíregyházi polgármesteri Hivatalban és az Alkotmánybíróságon nem függesztik ki a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot, a Legfelsőbb Bíróságon és a Legfőbb Ügyészségen még nem hoztak döntést, ahogyan az ombudsmanok és a jegybank sem. Sólyom László sem akasztja ki a dokumentumot.

Amíg Sólyom László mandátuma tart, a Köztársasági Elnöki Hivatalban nem függesztik ki a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot. A feladat a következő államfőre marad - közölte a hivatal hétfőn.

Az Alkotmánybíróság (Ab) nem tud eleget tenni a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kifüggesztésére vonatkozó kérésnek - közölte Sereg András, a testület sajtófőnöke. Azt mondta: a határozat is hangsúlyozza, hogy a kormány tiszteletben tartja az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét. Ebből az alkotmányos elvből kiindulva az Ab elnöke a kérésnek nem tud eleget tenni.

A sajtófőnök utalt arra, hogy az alkotmány kimondja: az Ab tagjai a testület hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak, a politikai nyilatkozat kihelyezése az Ab épületében politikai tevékenységnek minősülne, mondta Sereg András.

D KOS20091117009

Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője annyit mondott: egyelőre nem hoztak döntést, vélhetően a tanács foglalkozik majd az üggyel.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője közölte: Kovács Tamás legfőbb ügyész jelenleg külföldön van, leghamarabb szerdán tudnak választ adni a kérdésben. 

Az Ombudsmani Hivatalban sincs kifüggesztve a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat. A kérdésben a négy ombudsman együtt dönt, márpedig most egyikük nem tartózkodik a hivatalban. Amint mind a négyen együtt lesznek, akkor tárgyalják, hogy miként, milyen formában, mikor, vagy hogy egyáltalán kikerül-e a nyilatkozat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya úgy tájékoztatott, hogy az MNB megfontolja a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztését.

Nyíregyházán sem teszik ki

A nyíregyházi polgármesteri hivatalban biztosan nem fogják kitenni a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot - jelentette ki Csabai Lászlóné, mszp-s polgármester hétfőn. A szabolcsi megyeszékhely polgármestere szerint a kormánynak a hűségnyilatkozatról szóló határozatot vissza kellene vonnia.

"Amíg én vagyok a polgármester, nem engedem bevinni a politikát az önkormányzati intézményekbe" - reagált a polgármester arra a kérdésre, hogy hová nem teszik még ki a nyilatkozatot. Nem zárta ki azt sem, hogy ha valahol nem függesztik ki a dokumentumot, annak következményei lehetnek.

Csabai Lászlóné szerint ez nem a nemzeti megegyezés nyilatkozata, hiszen csak a Fidesz szavazta azt meg. Az a párt, amelyet az összlakosság 30 százaléka juttatott kétharmados többséget.

Csabainé szerint a Horthy-, a Rákosi- és a Kádár-korszakot idézi az intézkedés, amit - mint fogalmazott: "nem gondolom, hogy bárki vissza akarna hozni". Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 1998-ben kisajátította a polgár szót, majd 2002-ben a kokárdát, most pedig a hűségnyilatkozattal arra kíváncsi, ki húz a Fideszhez és ki nem.

A budapesti városházán kifüggesztik viccből

A kormány kérésének megfelelően a következő napokban jól látható helyre, sok példányban kihelyezik a városháza kerítésére a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, döntött hétfői ülésén a Főpolgármesteri Kabinet. A főpolgármesteri hivatal sajtóirodájának közleménye szerint a főváros vezetése ezzel is segíteni kívánja, hogy az emberekhez minél nagyobb számban eljusson a kormány üzenete az együttműködés fontosságáról. Ugyanakkor arra is céloznak, hogy azt várják, a járókelők firkálják oda véleményüket is a nyilatkozatok mellé elhelyezett üres lapokra.

A pénteken kihirdetett, szombaton hatályba lépett kormányhatározat azt mondja ki, hogy a központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei által feladatuk ellátása során használt középületekben a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel, a szerv vezetője által meghatározott méltó, a középület sajátosságainak megfelelő, jól látható helyen ki kell helyezni a nyilatkozatot.