Nincs hely a börtönökben

2010.07.05. 07:36 Módosítva: 2010.07.05. 07:37
A belügyminiszter rács mögé küldené a piti tolvajokat is, ám a börtönök férőhely-kihasználtsága már most 120 százalék körül alakul. Szakmai körökben azonban vitatják, hogy a tulajdon elleni szabálysértések szigorúbb büntetése valóban elrettentené-e a potenciális elkövetőket, írja a Népszabadság.

Évente mintegy nyolcvanezer tulajdon elleni szabálysértési ügyben kellene a bíróságoknak dönteniük, ha a parlament elfogadja a közbiztonság javítása érdekében beterjesztett törvényjavaslatot, írja a Népszabadság.

Pintér Sándor belügyminiszter ugyanis azt kezdeményezi, hogy a húszezer forintnál kisebb kárt okozó lopás vagy rongálás elkövetőit ne csak pénzbírsággal, hanem hatvan napig terjedő elzárással is sújthassák; szabadságelvonással járó szankciót pedig csak a bíróság szabhat ki.

A miniszter a fiatalkorúakat sem kímélné: aki a 14. életévét betöltötte, legfeljebb harminc napra ugyancsak rács mögé kerülhetne. Pintér ugyancsak becsukatná azt is, aki feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében vesz részt.

Kérdés, hol helyezik el a szabálysértés miatt elzártakat. Ma a büntetés-végrehajtási intézetek mintegy 12 ezer főt képesek befogadni, ezzel szemben körülbelül 15 ezren vannak rács mögött. Ha csak minden tizedik piti tolvajt csukják be, évente az is 8-10 ezer embert jelent.

Miután az elzárás időtartama legfeljebb hatvan nap lehetne, a börtönnépesség egy időben csak mintegy ezer fővel nőne, de pillanatnyilag ennyi hely sincs. További gondot okozna, hová tegyék a fiatalkorúakat, akiket az elzárását elkülönítve kellene végrehajtani.