Újabb szúnyogirtások a Balatonon és a fővárosban

2010.07.05. 14:57
Újabb kémiai szúnyogirtást rendeltek el a Balatonnál, mert a szúnyogok száma a folyamatos irtások ellenére sem csökken. Az önkormányzatok az árvaszúnyogokat is irtanák, a nemzeti park illetékesei azonban ezt nem engedik.

A balatoni szúnyoginvázió megfékezésére újabb szúnyogirtást rendeltek el. A legutóbbi irtást a múlt héten tartották a tónál - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője. Azonban ez sem hozott átütő eredményt, jelenleg is rendkívül sok a szúnyog a Balatonnál.

D  VG20100629004

Sáringer-Kenyeres Tamás szerint a csapadékos időjárás miatt eredménytelenek az akciók. A tóparti sávban végzett permetezés után ugyanis az irtott területre nagyon hamar megérkezik a szúnyogutánpótlás a közeli talajvizes, pocsolyás területekről.

Az eddigi beavatkozások ellenére kiugróan magas a csípések száma is, s ebben az irtást követően is csak átmeneti, pár napos enyhülés tapasztalható.

Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára közölte: az e heti beavatkozásra még van pénzügyi forrás, de kérdésessé vált a folytatás, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

A balatoni önkormányzatok szeretnék elérni, hogy az előző kormány által bevezetett teherviselés helyett - miszerint a kémiai szúnyogirtás költségeinek 70 százalékát az önkormányzatoknak kell állniuk - álljon vissza a régi rend, amelyben az állam fizette a költségek felét. Ám még ha ezt elfogadnák is, akkor is csak egy irtásra volna elég pénz.

A sok csapadék miatt megszaporodott az árvaszúnyogok száma is, melyek nem csípnek, de riasztóak. Több önkormányzat kezdeményezte, hogy irtsák az árvaszúnyogokat is, de ezt az illetékes nemzeti park a rovaroknak a táplálékláncban betöltött fontos szerepe miatt nem engedélyezi.

Budapesten is újra permeteznek

Júniusban kiegészítő kezeléseket végeztek a főváros több kerületében is. A harmadik kerületben Békásmegyeren, és a Gőtés tó mellett, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad környékén, a XXII. kerületi Hosszúréti patak környékén, a XVIII. kerületi Bókay térnél, a XVI. kerületi Caprera patak mellett, illetve a IV. kerületben és a Népszigetnél írtották a rovarokat.

Júliusban sort kerítenek a III. kerület Duna-part menti részeire és a Csillaghegyre, a IV. kerület szintén folyóparti részeire, a XXII. kerületre, a XIV. és XVII. kerületben a Rákos patak mentére és a XV. kerületre. Irtani fognak Soroksáron, Pestszentlőrincen és Pestszentimre mocsaras területein, a Gellérthegynél, a Tabánban és a Városmajorban is.