Az MSZP-ben senkit sem érdekel a győztesek receptje

2010.07.06. 16:48
Áprilisi vereség óta egyetlen MSZP-s szervezet sem fordult tanácsért a két egyéni országgyűlési mandátumot szerző XIII. kerületiekhez. Tóth József és Szanyi Tibor a párt hétvégi kongresszusa előtt kéretlenül is összeállították javaslataikat a baloldali megújuláshoz: a meg kell fékezni a hatalombrókereket, regisztrált támogatói bázist kell létrehozni és vállalni kell a baloldaliságot.

A tavaszi 19,3 százalékos támogatottság jobb eredmény, mint amilyen állapotban az MSZP jelenleg van – állítja egybehangzóan a tavaszi országgyűlési választás két MSZP-s győztese. Tóth József, XIII. kerületi polgármester és Szanyi Tibor újlipótvárosi képviselő szerint a szocialista párt sorsa a következő egy évben dől el, egyben marad-e, vagy 2-3 frakció lesz belőle, esetleg a lengyel úthoz hasonlóan a teljes demoralizációba süllyed. Egyelőre nem dőlt el, hogy a megvan-e a képesség a pártban illetve a frakcióban a megújulásra.

Szanyi Tibor a tisztújító kongresszusra készülő pártnak üzenve hétfőn egy sajtóbeszélgetésen leszögezte, szerinte a pártnak a változáshoz szakítania kell azzal a gyakorlattal, hogy sokan a párton belüli nagy győzelmekre hajtsanak, majd amikor ezt „a győzelmet lakossági verzióra kell váltani akkor már baj van”. „A párton belül ugyanis nagyobb az egymással való leszámolás vágya, mint a külső győzelemé”. Szanyi szerint tarthatatlan, hogy egy országos szinten a leggyengébb eredmények egyikét produkáló fiatal elnökségi taggá avanzsál, és hogy a párt megelégszik egy „rémgyenge” főpolgármester-jelölttel, Horváth Csabával.

Hasonlóan lesújtó véleménnyel van a párt jelenlegi állapotáról Tóth József is. A polgármester szerint a párt nem nézett szembe számos olyan belső problémával, mint az életkori csoportok közötti ellentéttel, a vidék-Budapest ellentéttel, a rosszul szocializálódott belső mechanizmusok és egy modern párt működési rendje közötti ellentétekkel.

Ráadásul a pártban eddig senki sem érdeklődött az után, hogy miként sikerült a XIII. kerületben egyedüliként az országban Szanyinak és Tóthnak győznie. A két győztes szerint a recepthez hozzátartozik, hogy tartják a kapcsolatot a választókkal, személyesen ismerik a támogatókat.

A két képviselő az egész párt számára javasolja, fogadják el, hogy a társadalmi nyitás jegyében regisztrált támogatói bázist hoznak létre. Szanyi az Index kérdésére azt mondta, szerinte a kétharmados Fidesz-győzelem sem bátortalanította el az embereket, hogy nyíltan vállalják pártszimpátiájukat. A két XIII. kerületi szocialista szerint a megújuláshoz a hatalombrókerek sikereinek megtörése is szükséges, ezért azt szeretnék elérni, hogy a párttisztségeikről mondjanak le azok, akik a párt területi listájánál gyengébb eredményt produkáltak egyéniben.