Eleonóra
-1 °C
2 °C

Pintér elkezdte bővíteni a börtönférőhelyeket

2010.07.06. 16:26
Ismét megnyitották a solti büntetés-végrehajtási intézet két körletét. Pintér Sándor belügyminiszter azzal indokolta a férőhelyek számának növelését, hogy már nőtt a fogvatartottak száma, az elzárás bevezetésével pedig még több helyre lesz szükség.

Megnyitották a solti büntetés-végrehajtási intézet tavaly bezárt két körletét, ahol 328 elítéltet tudnak elhelyezni; a börtönbüntetéssel sújtott, illetve fogházra ítélt fogva tartottak körleteit kedden megtekintette Pintér Sándor belügyminiszter és Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. A régi-új körletek megnyitása az első lépés a büntetés-végrehajtás területén, hamarosan megnyitjuk Budapesten a Gyorskocsi utcai objektumot is, mondta a belügyminiszter.

Pintér Sándor hangsúlyozta, az elsőként a börtönök zsúfoltságán enyhítenek az új épületek megnyitásával, majd a második lépésben felkészülnek a tulajdon elleni szabálysértés miatt elzárásra ítéltek fogadására.

A belügyminiszter szerint a büntetés-végrehajtás képes arra, hogy a fogvatartottaknak megfelelő elhelyezést biztosítson. "Nem szeretném azt az áltevékenységet, hogy 170-180 százalékra töltünk fel egyes intézményeket, nem tartjuk be az európai uniós szabályokat, de azt mondjuk hogy nálunk a fogvatartottak számának csökkenése miatt be lehet zárni intézményeket" - fűzte hozzá a belügyi tárca vezetője.

Pintér Sándor emlékeztetett arra, az Országgyűlés előtt van a tulajdon elleni szabálysértések büntetésének szigorításáról szóló törvényjavaslat. A belügyminiszter szeretné, ha a tulajdon elleni szabálysértések egy részét elzárással lehetne sújtani. Véleménye szerint az elzárás nagyobb visszatartó erőt jelent, és ez a bűncselekmények csökkenését jelentheti egy idő után.

Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszámolt arról, hogy 2008 végén 14731 volt a fogvatartottak száma Magyarországon. Indoklása szerint 2009-ben költségracionalizálás miatt néhány intézetet be kellett zárni, így az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet Solt-Nagymajori objektumának két körletét is.

Az országos parancsnok két szempontot nevezett meg, amiért növelni kell a férőhelyek számát: 2010. június 30-án 16306 fogvatartott volt, ezért a zsúfoltságon enyhíteni kell, valamint a Btk. módosítása miatt az elzárásra ítélendő személyek fogadására is fel kell készülni.