Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Január 1-től működhetnek a megyei kormányhivatalok

2010.07.07. 09:07
Várhatóan 2011. január 1-jétől megkezdhetik munkájukat a megyei kormányhivatalok, amelyek a helyi hatóságok összevonásából alakulnak majd meg.

Már folyik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban a kormányhivatalokról szóló jogszabály koncepciójának kidolgozása, és a tervek szerint 2011. január 1-jétől már az új megyei szintű közigazgatás működne midenhol. Orbán Viktor május közepén jelentette be: megyei kormányhivatalokat fog létrehozni az új kabinet. "Nem hagyjuk úgy a megyei szintű közigazgatást, ahogy az most van. Az lehetetlen, hogy 40 körüli hatóságnál kelljen az embernek az ügyeit intézni középszinten" - mondta a választások megnyerése után, még kormányfői eskütétele előtt a Fidesz elnöke.

A kormányhivatalok "gerincét" a szeptember 1-jétől ismét létrejövő közigazgatási hivatalok adják majd. Jelenleg még mérlegelik, hogy ki álljon a megyei kormányhivatal intézményének élén, de valószínűleg politikus tölti majd be ezt a posztot, ő lesz az állam megyei vezetője.

Azt már Orbán Viktor is elmondta, hogy az adóhatóságot és a rendőrséget nem szervezik a megyei kormányhivatal alá. Lesz még néhány kivétel: olyan szervek, amelyek valamilyen teljesen speciális feladatot látnak el. Azonban ahogyan arról az Index júniusban beszámolt, mintegy harminc, a kormány alá tartozó - jelenleg különböző minisztériumok fennhatósága alatt működő - szervezetet összevonnának egyetlen óriási, közvetlenül a közigazgatási minisztérium irányítása alatt működő szervezetbe. Ezek közé tartoznak például a földhivatalok, a mezőgazdasági szakigazgatóságok, a közigazgatási hivatalok, valamint a tisztiorvosi szolgálatok is.

Kormányzati források szerint a következő hónapokban a közigazgatási tárca fő feladata lesz a kormányhivatalok felállításának előkészítése. (A kiemelt feladatok közé tartozik az alkotmányozás is, amely a közigazgatási minisztériumot most annyiban érinti, hogy az erre kijelölt apparátus végignézi, milyen problémák merülnek fel a jelenlegi alaptörvénnyel kapcsolatban, vagyis egyfajta hibajegyzék készül. Az alkotmányozás igazi súlypontja azonban nem a tárca, hanem a parlament.)

A közigazgatási reformmal kapcsolatban úgy tudni, még legalább fél év, amíg hozzákezdenek. Ennek első lépéseként ősszel egy szakértői csoport lát majd hozzá a koncepció kidolgozásához.