Közmunkásokat adnának az árvízi bontásokhoz

2010.07.08. 21:12
A kormány tervei szerint az önkormányzatok nem közvetlenül pénzt adnának az árvízben megrongálódott házak bontására, hanem közmunkásokat biztosítanának erre a célra. Az újjáépítésre és új lakás vásárlására szánt hárommilliárd forintos keret nem fordítható bontásra.

A kormány tervei szerint az árvízzel kapcsolatban meghirdetett közmunkaprogramokban részt vevők segíthetnek a megrongálódott épületek bontásában, mondta Nagy Anna kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A magánházak újjáépítésére, illetve új lakás vásárlására szánt több mint hárommilliárd forintos keret azért nem fordítható bontásra, mert ha ezt is ebből fizetnék, akkor lehet, hogy maradnának olyan családok, amelyeknek "nem jut tető a feje fölé", mondta.

A kabinet ezt a helyzetet úgy igyekszik orvosolni, hogy a már meghirdetett közmunkaprogramokat kiterjesztené a bontási munkálatokra is. Vagyis az önkormányzatok nem közvetlenül pénzt adnak a bontásokra, hanem közmunkásokat biztosítanak erre a célra. Eredetileg 2500 közmunkásról volt szó, de információi szerint számuk azóta már nőtt, mondta Nagy Anna.

A parlament fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, Jávor Benedek csütörtökön azt mondta, javasolni fogja a kormánynak, hogy nyissa meg az újjáépítési keretet a bontási munkák számára is.