Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Navracsics: Nem akarunk prezidenciális köztársaságot

2010.07.09. 08:04
Nem tervezi a kormány, hogy prezidenciális köztársaságot hozzon létre - erősítette meg Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Népszabadság pénteki számában megjelent interjúban.

"Nem akarunk prezidenciális köztársaságot" - jelentette ki a miniszter a a Népszabadságnak adott interjújában hozzátéve, hogy noha Magyarországon van az erős végrehajtó hatalomra utaló közjogi hagyomány is, parlamentáris demokráciában gondolkodnak. "Mai tudásom szerint nem lesz váltás a Sándor-palotában" - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy Schöpflin György, az új alkotmány koncepcióját kidolgozó testületének egyik tagja azt javasolta, kerüljön ki az alkotmányból a konstruktív bizalmatlansági indítvány Navracsics Tibor úgy fogalmazott: "közigazgatási és igazságügyi miniszterként nem fogom megüzenni a Népszabadságban a parlamenti bizottságnak és az ezzel foglalkozó szakmai testületnek, milyen irányt kell szabni".

Arra a megjegyzésre, hogy a nemzeti együttműködési nyilatkozat kifüggesztésével a kormánynak sikerült az ellenzéket egységfrontba kovácsolni, a miniszter azt mondta: a kormány annyit tett, hogy az alá rendelt intézményekben elrendelte, tegyék ki az együttműködési nyilatkozatot, hogy ha valaki akarja, elolvashassa. "Mi ebben a botrányos? Kötelező elolvasni? Nem. Nincsenek kinn más információk is a középületek falán? De igen. Pártpolitikai tartalmú a szöveg? Nem. Van olyan része, amely etnikai, vallási vagy világnézeti csoportot sért? Nincs" - sorolta Navracsics Tibor.

Hozzátette: a nyilatkozat alapértékeket – munka, család, egészség, rend – rögzít, amelyekkel, feltételezése szerint, az ellenzék is egyetért. És - mint mondta - olyan deklarációról van szó, amelynek szövege nem demokráciaellenes és nem diktatórikus.