Nincs elég kordon a melegfelvonulásra

2010.07.09. 09:24 Módosítva: 2010.07.09. 13:27
Az idei melegfelvonulás a rendőrség kérésére rövidebb útvonalon halad majd az Andrássy úton. A Margitszigeten az árvíz után körülkerített fák miatt nincs elég kordonja a rendőrségnek, így a teljes Andrássy úton nem tudják szavatolni a menet résztvevőinek a biztonságát, olvasható a Népszabadságban. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: a rendőrség fokozott ellenőrzést tart szombaton.

Az emberi jogi nyilatkozatok és állásfoglalások ellenére egyre inkább a homofób szélsőjobb forgatókönyve érvényesül, írja a Népszabadság. A melegek és a velük szolidaritást vállaló heterók szombati felvonulása jóval rövidebb lesz a megszokottnál.

A Budapest Pride résztvevői ezúttal csak a Hősök terétől az Oktogonig vonulnak, onnan pedig visszafordulnak. Az egyeztető tárgyalásokon a rendőrség kérte, hogy rövidebb legyen az útvonal, mondta a lapnak Steigler Sándor a fesztivált szervező Szivárvány Misszó Alapítvány vezetője.

Steigler Sándor közlése szerint a rendőrök arra hivatkoztak, hogy az árvíz után főként a Margitszigeten kellett körülkeríteni az életveszélyessé vált fákat, ezért nincs elég fémkordon, így a teljes Andrássy úton nem tudják szavatolni a menet résztvevőinek a biztonságát.

A Művész moziban vasárnap délután kezdődött a kulturális, emberi jogi és szórakoztató programok sorát kínáló, egy hétig tartó melegfesztivál.A környéken kisebb szélsőjobboldali csoportok is feltűntek: szidalmazták a fesztivál résztvevőit, a megnyitó után egy magyar és egy ausztrál férfit bántalmaztak. A magyar sértettet – bár az elkövetőket azonosították – nem sikerült rávenni, hogy feljelentést tegyen. Az ausztrál férfi viszont, akit kórházba kellett szállítani, társával együtt a rendőrséghez fordult.

A rendőrök akkor megakadályozták, hogy az ellentüntetők letépjék a mozinál kirakott szivárványszínű lobogót. Végül mégis lekerült: szemtanúk szerint az egyik rendőr arra szólította fel a szervezőket, hogy „vegyék le a köcsög zászlójukat”. A Művész mozinál az idén nem leng a szivárványszínű zászló. A mozi üzemeltetője nem vállalta a felelősséget az esetleges atrocitásokért, még a fesztivált köszöntő feliratot is levették.

Pintér: A rendőrség megfelelő erőkkel készül

A rendőrség megfelelő erőkkel készül a szombati Budapest Pride 2010 elnevezésű rendezvényre - mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteken. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön közölte, hogy fokozott ellenőrzést és forgalomkorlátozást rendelt el a rendőrség a fővárosban a rendezvénnyel összefüggésben.

A BRFK kommunikációs osztályának csütörtöki közleménye szerint a szombaton 0 órától vasárnap 6 óráig tartó fokozott ellenőrzés célja a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények, események megelőzése, megakadályozása. Az ellenőrzés keretében a rendőrség személyeket igazoltathat, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, illetve megtilthatja bevitelüket a rendezvények, események helyszínére. "A BRFK mindent megtesz azért, hogy a fokozott ellenőrzés a budapestieket ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása" - áll a rendőrségi közleményben.