Mesterházy bemutatta az MSZP új vezetőit

2010.07.10. 18:20
A párt megválasztott elnöke Balogh András elnökhelyettessel, Kovács László és Szabadkai Tamás alelnökökkel, valamint Simon Gábor választmányi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót.

Az MSZP kongresszusa teljesítette a küldetését, és megfelelt a párttagok azon kérésének, hogy még az önkormányzati választások előtt minden szinten új vezetőket válasszanak, mondta Mesterházy Attila.  A kongresszus elnökségi tagnak választotta továbbá Bárándy Gergelyt, Csabai Lászlónét, Harangozó Tamást, Herczog Editet, Katona Tamást, Korózs Lajost, Kunhalmi Ágnest, Puch Lászlót, Szanyi Tibort, és Teleki Lászlót. Közülük csak Mesterházy Attila, Bárándy Gergely, Herczog Edit és Puch László volt tagja az előző elnökségnek is.

Mesterházy Attila az elnökké választásakor kapott 87 százalékos támogatást markánsnak tartja, megjegyezte ugyanakkor, hogy ez az arány valójában 95 százalékos volt, mert többen ikszelés helyett karikáztak, ezek érvénytelen szavazatnak számítottak. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a több mint négyszáz küldöttből 357-en vettek részt a szavazáson és közülük 308-an voksoltak rá. A vezetők két évre kaptak mandátumot.

Kör 2.

A kongresszusi ajánlásban szereplő demokrata körök létrehozásával kapcsolatban úgy vélekedett: a polgári körök sikeres kezdeményezése volt a Fidesznek és nem szégyen akár az ellenféltől is eltanulni egy technikát.

Mesterházy elmondta, hogy az MSZP egységének szétzilálása a párt végét jelentheti, amihez ő nem lesz partner, ahogy az önsorsrontó politikához sem, de szövetségese lesz mindenkinek, aki a szocialista párt sikeréért fog dolgozni. A pártelnök szerint ellenfeleik kíméletlen hatalmi gépezetet hoztak létre, és számítani kell "minden aljas támadásra" a következő években.

A Szili Katalin által vezetett Szövetség a Jövőért Mozgalomról Mesterházy azt mondta, hogy az MSZP-nek minden olyan mozgalomra szüksége van, amely segíti a párt sikerét. Emlékeztetett arra, hogy az alapszabály nagyon egyértelműen fogalmaz: az MSZP ellenében induló szocialista párttagokat automatikusan kizárják. Eddig csak olyan információt kapott Szili Katalintól, hogy segíteni akarják az MSZP munkáját.

Balogh András elnökhelyettes a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az MSZP-nek új programot kell készítenie a jövőről, különben szétszakadhat a párt. Úgy látja, radikális megújulásra van szükség, szociálisan sokkal érzékenyebbé kell tenni a pártot és ki kell mondani, hogy a szocialisták a magyar nemzeti progresszió folytatói.

Kovács László alelnök a tisztességes, felelős ellenzéki politizálást emelte ki, és jelezte, szívesen foglalkozna a kommunikációval, mert a jó politikát el kell juttatni az emberekhez.

A 34 éves Szabadkai Tamás - a pártvezetés legfiatalabb tagja - abban szeretne szerepet vállalni - mondta -, hogy az MSZP ne budapesti párt legyen, jelenjen meg a vidéki szervezetek véleménye is a döntéshozatalnál.