Engedélyek nélkül nyitott egy lombikbébiközpont

2010.07.12. 14:00
Frissebb (1)
Még az előzetes engedélyek sincsenek meg a Humán Reprodukciós Intézet működéséhez, az új budapesti lombikbébi-központ mégis meg tartotta hivatalos megnyitóját a múlt héten.

Családostól várta vendégeit múlt csütörtöki ünnepélyes megnyitójára a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet a 13. kerületében. A mesterséges megtermékenyítő üzletág újabb budapesti vállakozása bemutató rendezvényt ígért a résztvevőknek.

A meghívóból és a cég honlapjából azonban nem derült ki, hogy a magáncég kézben lévő intézet az induláskor még nem kapta meg a szükséges engedélyeket a működéshez.

Az lombikbébi-központok létrehozásához szükséges előzetes engedély kiadását végző Egészségügyi Tudományos Tanács még nem fejezte be az eljárást a HRI ügyében. Mandl József, az ETT titkára az Indexnek azt mondta, az engedélykérés megérkezett ugyan, ám a tanács csak július 15-én ülésezik legközelebb, döntés is csak akkor várható.

Az ETT jóváhagyó pecsétje szükséges ahhoz, hogy az ÁNTSZ kiadhassa a valódi működési engedélyt.

Az ETT-hez beérkezett, döntésre váró HRI-s szakmai anyag furcsasága, hogy a dokumentációból nem szerepelt Vereczkey Attila közismert szülész-nőgyógyász neve, holott mint időközben kiderült, Vereczkey és családja tulajdonosa a HRI-t működtető kft.-nek.

Az orvos-vállalkozó személye miatt Török Attila, a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke levélben fordult az ETT-hez. Török szerint Vereczkey neve nem véletlenül maradt ki a beadott iratokból, az intézet személyi háttere szakmailag és etikailag nem alkalmas a támogatásra. Török levele felhívta az akadémikusok figyelmét arra, hogy Vereczkey doktor  ellen több rendőrségi nyomozás indult.