Hivatalosan is hőség van

2010.07.12. 13:17 Módosítva: 2010.07.12. 14:46
A kánikula miatt országszerte hőségriadót rendeltek el. Az UV-B-sugárzás is nagyon erős lesz, ráadásul bárhol kialakulhat viharos széllel kísért felhőszakadás.

Az egész ország területére másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Paller Judit indoklása szerint a hétvégéig a napi középhőmérséklet az országban 25-27 fok között valószínű, keddtől pedig több helyen - például a nagyvárosokban - ennél magasabb, 27 fok feletti átlaghőmérséklet várható több napon át.

Páldy Anna, az ÁNTSZ főigazgató-helyettese arra figyelmeztetett, hogy magas az UV-B-sugárzás. A 7,5-es index extrém mértékben erős sugárzást jelent, a bőr ilyenkor védekezés nélkül már 10-15 perc alatt leéghet.

Sokat kell inni

A tartós nagy melegben mindenkinek jobban oda kell figyelnie az öltözködésére, a folyadékpótlásra, de a krónikus betegségben szenvedők, a gyerekek és az idősek fokozottan veszélyeztetettek.

Ajánlott ezekben a napokban a szokásos napi két liter folyadéknál többet inni, a bevitt folyadék pedig lehetőleg szénsavmentes ásványvíz, csapvíz legyen, kerülni kell az alkoholos italokat és a sok kávéfogyasztást.

A legmelegebb órákat, aki teheti, töltse légkondicionált helyiségben, bevásárlóközpontban, de az otthoni, irodai légkondicionálót nem ajánlott nagyon hidegre állítani, mert könnyen megfázhatunk.

A hőségriasztásról időben értesítettek minden önkormányzatot, közintézményt és egészségügyi szolgáltatót. Az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, hogy osztanak-e vizet közterületen vagy megnyitják-e az eddig nem működő ivókutakat.

Nagy esők jönnek

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancssárga figyelmeztetést adott ki az egész országra, mert többfelé lehet felhőszakadás, jégeső, viharos szél.

A hétfő délutáni óráktól helyenként zivatar alakul majd ki, amelyet viharos (60-85 kilométer/óra) széllökések kísérnek. Lokálisan jelentős mennyiségű (10-30 milliméter) csapadék is eshet.

Kedden hasonló időjárásra lehet számítani; az OMSZ keddre piros riasztást adott ki az ország déli, nyugati és középső régiójára.