Kétmilliónyi adomány gyűlt össze Ungváry büntetésére

2010.07.12. 12:17
A Facebook közösségi oldalon indult kezdeményezés nyomán az adományozók mintegy kétmillió forintot küldtek a kártérítésre kötelezett történésznek.

Ungváry Krisztiánt és az írását közlő Élet és Irodalom (ÉS) című hetilapot júniusban hárommillió forint kártérítés és a kamatok megfizetésére ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB), mert alaptalanul állították, hogy Kiss László alkotmánybíró a pártállam idején a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott.

A jogerős ítélet kihirdetése után Ungváry az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy Strasbourgba viszi az ügyet. Egyrészt nem nyugszik ugyanis bele, hogy a bíróság tudományos kérdésekben döntsön: a pártállamnak, aminek Kiss egyetemi KISZ-titkárként a segítője volt, az állambiztonság szerinte a szerves része volt. Az ítélet szerinte nem csak azért rossz, mert ellehetetleníti a történetkutatást, hanem mert tagadja, hogy a pártállam az volt ami, ezáltal a rendszerváltást sem ismeri el és semmi egyebet, ami az elmúlt húsz évben történt.

Az ítélet után indult, ma záruló gyűjtésről a történész azt mondta: meglepte a gesztus, örül neki, ám azt nem a személyének, hanem az ügynek szóló kezdeményezésnek tartja. A támogatók száma és az összegyűlt pénz nagyságrendje szerinte azt jelzi, hogy a múlt megismerése közügy, aminek az ellehetetlenítése sokak számára elfogadhatatlan.

Az összeget Ungváry az ítélet arányában megosztja saját maga és az ÉS között – utóbbit az egyetlen olyan nyomtatott sajtóterméknek tartja, ami a témában komoly tényfeltáró anyagokat közöl.

A történész megerősítette, hogy eleget tesz az LB ítéletének, de az ellen az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul jogorvoslatért. Mivel nem akar nyerészkedni, ha Strasbourgban nyer, a maradék pénzt hasonló helyzetbe kerülő történészeknek ajánlja fel, vagy ha ez valamiért nem lehetséges, visszafizeti belőle a facebookos adományokat.

Az Indexnek nyilatkozva annak megfontolására hívta fel a figyelmet, hogy alkalmas-e alkotmánybírónak olyan személy, aki a pártállam idején súlyosan kompromittálta magát.