Gyurcsányt tartják a sukorói ügylet karmesterének

2010.07.14. 15:27
Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki szinten koordinálta a sukorói telekcserét. Állítása szerint olyan iratokat adott át az ügyészségnek, amelyek erősítik, hogy Gyurcsányt nem lehet megkerülni az ügyben. A volt miniszterelnök titkárságának közleménye szerint Gyurcsány Ferenc sem formálisan, sem informálisan nem vett és nem is vehetett részt a vagyonkezelő döntéseiben, konkrét ingatlancseréről senkivel sem tárgyalt.

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott olyan iratokat adott át szerdán a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amelyek szerinte azt erősítik, hogy a sukorói ingatlancsere ügyében nem lehet megkerülni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségét. Példaként ismertette Nagy Jánosnak, a vagyongazdálkodási tanács akkori elnökének feljegyzését, amelyben - mint mondta - az szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc adott utasítást a sukorói cserejogügylet lebonyolítására oly módon, hogy konkrétan meghatározták azokat a feladatköröket, határidőket, amelyeken belül a sukorói telekcserét végre kellett hajtani.

"A volt miniszterelnök konkrét információval bírt az egész jogügyletről, és a volt miniszterelnök volt az, aki miniszterelnöki szinten koordinálta az egész telekcserét" - összegezte.

A sajtótájékoztató után Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta: az átadott okiratok között több olyan is van, amely egyrészt "már első rátekintésre releváns az ügyben", másrészt eddig nem állt az ügyészség rendelkezésére. Egyelőre nincs gyanúsított az ügyben, és jelenleg szeptemberig van meghosszabbítva a nyomozás határideje.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King's City kaszinóberuházáshoz köthető  sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

A volt miniszterelnök titkárságának közleménye szerint Gyurcsány Ferenc sem formálisan, sem informálisan nem vett és nem is vehetett részt a vagyonkezelő döntéseiben, konkrét ingatlancserékről soha senkivel nem tárgyalt, ilyeneket nem támogatott és ilyen utasítást sem adott. Minden ezzel ellentétes állítás – így Budai Gyula kijelentése is - hazugság, írják.

Szerintük a volt kormányfő a sukorói ügyben tett, nyilvánosságra is hozott tanúvallomásában már elmondta, hogy a befektetőkkel - több kormányzati vezető és szakértő jelenlétében – egyetlen, a tervezett beruházás általános kereteit, célját, szerkezetét ismertető, tájékoztató jellegű megbeszélésen vett részt. A projekttel később egyetlen részletkérdésben sem foglalkozott, mivel az nem tartozott sem a miniszterelnök, sem a kormány hatáskörébe - szögezi le a dokumentum.