Hol legyen az Index utca? – Besence

2010.07.14. 08:04
Felhívásunkra tucatnyi magyarországi település önkormányzata jelentkezett. Közülük nyolc helységben a képviselőtestület szándéknyilatkozatot fogadott el: ha megnyeri a szavazást, elnevez egy utcát, teret vagy parkot az Indexről. A jelentkezők egyenes kieséses rendszerben csapnak össze egymással. Az első forduló Észak és Dél csatáját hozta: a borsod-abaúj-zempléni Zubogy csap össze a baranya megyei Besencével.
indexutca 450 noshade


Nagyobb térkép

„A kilencvenes évek közepén statisztikailag mi vezettük az országos munkanélküli rátát. Mára ez az arány jelentősen csökkent – mondja Halász Dezső, a Baranya megyei település önkormányzati képviselője. – A falu nemzetiségi összetételével kapcsolatban csupán azt emelném ki, hogy kb. 40-45 százalékban beás cigányok által lakott településről van szó. Anyanyelvük egy óromán, bánáti dialektus. Sok helyütt még a mai napig kemencében sütik a házi kenyeret (punyát). Igazi vendégszerető, barátságos emberek által lakott kis közösség. Aki latin romantikára vágyik, az okvetlenül látogasson el hozzánk, szeretettel várjuk, a gyermekek mosolya talán nálunk a legszebb és legőszintébb e hazában.”

Hol legyen az Index utca? – Besence

A Pécs melletti zsákfalunak mindössze egyetlen utcája van, hiába mond mást a Google Maps. Azt az egyetlen utcát eddig magától értetődően Fő utcának hívták, de a polgármester ígérete szerint bármikor átnevezik Index.hu utcának, ha ők nyernek.


Nagyobb térkép

Besencén mindössze 128-an laknak, a postás is csak néhanap téved errefelé, és a bolt is csak hetente háromszor nyit ki, és akkor is bezár ebédidőre. Arról már nem is beszélve, hogy a kocsma a boltban van, vagy fordítva, ez már tényleg csak nézőpont és fogyasztási szokások kérdése.

Térré öblösödik a leendő Index utca. Már ha megszavazzák
Térré öblösödik a leendő Index utca. Már ha megszavazzák

Besence vagy Zubogy - hol legyen az Index utca?

  • 1897
    Besence
  • 1765
    Zubogy

Ennek ellenére a bekötőút végén csüngő kis falu igyekszik életben maradni, sőt fejlődni. Bóka István, a falu tulajdonában lévő nonprofit kft. ügyvezetője kísért végig minket az egyetlen utcán, ahol nemrégiben a házak többségét felújították. A falu kőművestanfolyamot indított, bárki jelentkezhetett ingyen, a vizsgamunka pedig az utcán álló közel százéves épületek restaurálása volt. Így nemcsak Besence lett színesebb, de a munkanélküliséget is sikerült csökkenteni. Most a faluban képzett kőművesek építik a település végén, a betonút utolsó lehelete mellett az inkubátorházat, ahol ugyan inkubátorok nem lesznek, lesz viszont iroda, meg öltöző, minden, ami a falu tulajdonában lévő kertészet beindításához kell.

Nemsokára zöldséget fognak ugyanis termeszteni a település határában, a falu által működtetett cég felügyelete alatt, és persze uniós pénzből. Addig is, amíg elkezdődik a munkások betanítása, az egész falu teniszezni tanul. Építettek ugyanis egy salakos pályát, de mivel teniszezni senki nem tud, most hívtak egy edzőt, aki leköltözik az egyik elhagyatott házba egy hónapra, és megtanít játszani mindenkit az utcában.

A besenceiek büszkék az új teniszpályára, meg arra, hogy a teniszező falut felkapta a média. Külön büszkék arra, hogy a Heti hetesben kiröhögte őket Bajor Imre is.

indexucca

Besence

Megye: Baranya

Lakosainak száma: 128

Területe: 9,6 km2

Webszájt: nincs

Címer: Szürke mezőben piros pulóveres kéz piros szívet markol. I heart Besence!