Hol legyen az Index utca? – Zalaköveskút

2010.07.15. 08:45
Felhívásunkra tucatnyi magyarországi település önkormányzata jelentkezett. Közülük nyolc helységben a képviselőtestület szándéknyilatkozatot fogadott el: ha megnyeri a szavazást, elnevez egy utcát, teret vagy parkot az Indexről. A jelentkezők egyenes kieséses rendszerben csapnak össze egymással. Az első fordulót Besence nyerte Zubogy ellen; most Zalaköveskút csap össze a Bács-Kiskun megyei Fülöpházával.
indexutca 450 1ford

Szolgálati közlemény

Csütörtök kora délután észrevettük, hogy az addig folyamatosan nagy fölénnyel vezető települést egyik pillanatról a másikra megelőzte a másik versenyző. A log fájlokból kiderült, hogy csalásról van szó. Péntek reggel  leállítottuk a szavazást.

A második fordulót Zalaköveskút nyerte Fülöpházával szemben. Elnézést kérünk azoktól, akik jóhiszeműen az utóbbi településre szavaztak. A győztesnek gratulálunk. A verseny tisztaságáért továbbra is mindent megteszünk.


Nagyobb térkép

A versenyben részt vevő két másik kistelepülés, Besence és Ligetfalva is valóságos metropolisz a festői szépségű Zalaköveskúthoz képest. összesen huszonhárman laknak a faluban, vagyis 11 fő esik egy négyzetkilométerre, egészen pontosan 3221-gyel kevesebb, mint Budapesten. Legalább hely van.

Hol legyen az Index utca? – Zalaköveskút

A fokozatosan kiüresedő, elöregedő falvat, amely Keszthelytől 16 kilométerre északnyugatra, a Zalai dombságban fekszik, Tolnai István polgármester, rendes nevén Pista bácsi igyekszik megmenteni úgy, hogy felkeltse az érdeklődést a falu iránt, és megállítsa az elnéptelenedést. Ennek érdekében létrehozta a helyi állatsimogató parkot, ahová 1995 óta gyűjti a simogatnivalót: mangalica, vízibivaly, emu, láma, nyúl, kecske, szamár, sőt lóból rögtön hatféle lakik az állatparkban.

A nevezetes buszforduló - ebből lesz az Index tér, ha megszavazzák
A nevezetes buszforduló - ebből lesz az Index tér, ha megszavazzák

Külön érdekesség, hogy a legnagyobb vízibivaly 8 mázsát nyom, és Pista bácsi tud egy trükköt, amellyel bármely körülmények között képes felállítani a farkát (a varázsszót és a további részleteket lásd a videóban).

Zalaköveskút mindössze kétutcás falu: van egy Fő utca, van egy Alsó utca, aztán kész is. Pista bácsi ugyanakkor rugalmas, felajánlotta, hogy bármelyik utcadarabot szívesen elnevezi az Indexről, mi pedig kapva kaptunk a lehetőségen, és kiválasztottuk a legizgalmasabb területet, a buszfordulót, ahol a buszmegálló mellett van egy behajtani tilos tábla, egy harangláb és egy világháborús emlékmű is, amelyet a temető egyik tölgyfájából faragott egy helyi művész. Ez lesz az Index tér, ha megszavazzák az olvasók.

Stábunk csaknem úgy volt kénytelen távozni Zalaköveskútról, hogy semmilyen produkciót nem tudott kicsikarni a falusiakból. A helyi menők, Mütyür és Zsolt két liter jófajta vörösbor fejében vállalkoztak volna egy zenemű eléneklésére, de végül egyikük énektudás hiányára, másikuk súlyos másnaposságra hivatkozva lemondta a produkciót.

Az utolsó pillanatban segítségünkre sietett a falu további különlegessége, a kukker, ami nem más, mint két kisfröccs, persze egymás után fogyasztva, illetve a világlátott villanyszerelő, aki Somogy és Zala megye minden falvában szerelt már villanyt. A kukkerek hatására végül Pista bácsinak és a villanyszerelőnek megeredt a nyelve, és dalra fakadtak: kiderült, még olyan népdalt is tudnak, amelyben szerepel a telepélés neve. Hallgassák szeretettel, és válasszák Zalaköveskutat!

indexucca

Zalaköveskút

Megye: Zala. Lakosainak száma: 23 (29). Területe: 2,3 km2 Webszájt: nincs. Címer: nincs