Ismét bevezetik a szóbeli gimnáziumi felvételit

2010.07.15. 09:10

A következő felvételi szezonban a legnépszerűbb - komoly túljelentkezéssel birkózó - hat vagy nyolc évfolyamos gimnáziumokban ismét bevezethetik a szocialista kormányzás alatt eltörölt szóbeli felvételi vizsgát, derül ki a Népszabadság csütörtöki számából.

Az MSZP-SZDSZ-koalíció kormánya a hat és nyolc osztályos gimnáziumok erőfölényét akarta csökkenteni annak idején a szóbeli felvételik eltörlésével, mondván, ezek az iskolák a korai szelekcióval elhalásszák a tehetségesebb általános iskolai diákokat a többi oktatási intézmény elől.

A napilapnak Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára úgy nyilatkozott, hogy az egységes, központi írásbeli vizsgán felül szükség van a szóbeli elbeszélgetésre is, hogy az igazán tehetséges diákok kerüljenek be a megfelelő képzésekre. "Nem azt tartjuk esélyegyenlőségnek, ha van egy szint, amit mindenki el tud érni, hanem azt, ha mindenkinek van esélye a tehetségének megfelelő képzésben részt venni; nem szenved hátrányt senki a bőrszíne, de a tehetsége miatt sem" - mondta Gloviczki Zoltán a Népszabadságnak. A szóbeli vizsgát azonban legfeljebb 25 százalékos súllyal lehet majd beszámítani a felvételi eredménybe, csökkentendő a tanári szubjektivitást.

Az új szabályozáshoz nem szükséges törvénymódosítás, az augusztusban megjelenő, a következő tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet határoz majd a módosított felvételi eljárásról, írja a Népszabadság.

Helyi írásbelit egyébként továbbra sem lehet tartani, a magyarból és matematikából tartott központi felvételit pedig csak az az iskola kérheti, amelyben az elmúlt három évben legalább másfélszeres volt a túljelentkezés. Ez az idei adatok alapján 95 nyolcosztályos gimnáziumból 46-ot, 141 hatosztályosból pedig 58 iskolát érint.