Orbán a stabilitásra hajtott Pintér kinevezésével

2010.07.16. 15:45
Orbán Viktor szerint új közbiztonsági stratégiára van szükség, a legkisebb törvényszegést is meg kell büntetni, félkatonai szervezetet vagy gárdát azonban nem fogad el, hangzott el a Belügyminisztérium állománygyűlésén. Azt mondta, ki fog tartani Pintér Sándor mellett, a belügyminiszternek szabad kezet adott. A miniszterelnök életpályamodellt ígért a rendőröknek.

Magyarországon új közbiztonsági stratégiára és büntetőpolitikára van szükség, közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Belügyminisztérium állománygyűlésén. Azt mondta, a rendőrség sikeres működésének nem lesz pénzügyi akadálya.

A kormányfő arról beszélt, hogy az új közbiztonsági stratégia miatt van szükség személycserékre. Úgy vélekedett, nem várhat jobb, eredményesebb munkát azoktól a vezetőktől, akiknek az időszakában szétestek a rendre ügyelő szervezetek; az új vezetők sikeresebb, színvonalasabb munkát tudnak majd végezni, mint elődeik.

Orbán Viktor szerint a közbiztonság nemzeti ügyének megteremtéséhez nem elegendő csupán a rendőrség működésének feljavítása, új büntetőpolitikára van szükség, amelynek lényege, hogy nem a bűnözőket kell mentegetni, hanem az áldozatok oldalára kell állni; a legkisebb törvényszegést is számon kell kérni.

Hangsúlyozta, a törvényes rend helyreállítása és védelme egyedül és kizárólag az állami szervek feladata, nincs szükség magánkezdeményezésekre, nem fogadnak el semmilyen félkatonai szervezetet vagy gárdát.

A kormányfő azt ígérte, hogy a négyéves kormányzati ciklus végére a Belügyminisztérium állományába tartozók számára megalkotnak egy életpályamodellt szabályozó törvényt. Szerinte olyan törvényre van szükség, amelyben számok, előrejutási lehetőség, egzisztenciális perspektíva és jövő van garanciális jelleggel. Ezt nem lehet egyik napról a másikra meglépni - fűzte hozzá azzal, hogy ha "nyolc évig tartott a züllés, akkor a felemelkedés és a dolgok rendbetétele is igényel egy kis időt".

A kormányfő a beszédében azzal indokolta Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezését, hogy ezzel is világossá tette, nincs idő soha ki nem próbált emberekre, módszerekre, továbbá felkészülésre, kísérletezésre, hanem szükség van a stabilitásra, tapasztalt, sikeres és a rendőrök által is respektált miniszterre volt szükség. "Ki is fogok mellette tartani végig, amíg az önök teljesítménye egyébként indokolja ezt" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, Pintér Sándor szabad kezet kapott, még azokat a személyi döntéseit is elfogadta, amelyeknél esetleg más megoldás is szóba kerülhetett volna.

Azt mondta, az elmúlt években állandó átalakulás volt a rendőrségnél, más-más minisztériumhoz, más-más miniszter vezetése alá kerültek a rendőrök, ezért képtelenek voltak teljesíteni. Hozzátette, szervezeti értelemben garantálni fogja az állandóságot, mert ehhez a munkához kiszámíthatóság, biztonság kell.