Későn indult a dinnyeszezon

Magyar Nemzet
2010.07.17. 14:16
Nagyjából kétszerannyiba fog kerülni idén a magyar dinnye kilója, mint tavaly. Az áremelkedés a rossz időjárás miatti, csaknem negyvenszázalékos terméskiesésnek tudható be, mely az exportot is veszélyezteti.
Dinnyeszüret Medgyesegyháza határában
Dinnyeszüret Medgyesegyháza határában

Majdnem háromhetes csúszással érkeztek meg az első magyar dinnyék a piacokra - írja a Magyar Nemzet. A görög és spanyol termékek már szinte teljesen eltűntek, mire magyar társaikat elkezdték árusítani.

Dél-Békésben, ahol a külföldre szánt dinnyék ötven százalékát termelik, a szokásosnál két héttel később kezdték betakarítani a dinnyéket - mondta Lipták László, a medgyesegyházi Médi-Szöv Dinnyetermelő Értékesítő Szövetkezet elnökhelyettese.

Lipták szerint az idei május nem kedvezett a palántáknak, a sok eső és a gyakori jég miatt az átlagosnál legalább negyven százalékkal kevesebb termésre lehet számítani. A Dinnyetermelők Szövetsége szerint országos szinten még ennél is rosszabb helyzet várható a beszámolók alapján.

Előfordulhat azonban a kritikus májusi időjárás miatt, hogy egyes időszakokban „összeérik” a termés, és kétszer annyi dinnye jelenik meg rövid időn belül a piacon. A dinnyések egyelőre reménykednek abban, hogy ez mégsem következik be.

Lipták szerint a hőség sem kedvez igazán a növényeknek, az azonban most már biztos, hogy a minőséggel nem lesz gond, és mivel a palántázást is később kezdték, akár még szeptemberben is ehetünk mézédes dinnyét.

Az elnökhelyettes szerint a termelők azonban nem járnak jól, hiszen a termés feleakkora, mint amekkorát vártak, és míg a vállakozók költségei nőnek,a dinnye ára változatlan maradt. Ezt megcáfolni látszik, hogy míg tavaly ilyenkor a kezdeti ár 45-50 forint volt kilónként, addig ez most ennek duplája, vagyis 100 forint körül mozog.

Lesz-e export?

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője korábban azt mondta, elég lesz a dinnyetermés a magyarországi fogyasztásra.

DEGER20030723023

Kérdéses azonban, hogy tudja-e teljesíteni a friss dinnye exportot Magyarország, hiszen július közepétől hazánk a legnagyobb európai dinnye-beszállító. A szezon késői kezdete, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagosnál még nagyobb is lehet -  a német, lengyel, skandináv és egyéb piacok kárára válhat.

Magyarként árulták, holott nem is az

Egyes áruházláncok a késői érés miatt makedón és görög dinnyét árultak magyar cimkével ellátva. Az átcimkézést a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentette a megfelelő hivatalnak. Az ügyben vizsgálatot indítottak és büntetést szabtak ki. Az érintett áruház „véletlenre” hivatkozott.