Újabb menesztés a vízügyben

2010.07.17. 20:13 Módosítva: 2010.07.17. 20:16
Elfogadhatatlannak, felháborítónak és döbbenetesnek nevezte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára, hogy Miskolc és Felsőzsolca határában, a Sajó nagyvízi medrében a júniusi pusztító árvíz után egyes cégek továbbra is építkezni akarnak, és erre engedélyük is van.

Illés Zoltán szombat este, egy Felsőzsolcán megtartott lakossági fórumon beszélt az építési engedélyek kiadásáról. A politikus nem hagyott kétséget afelől, hogy meneszti az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét, miként korábban az országos főfelügyelőség vezetőjét is menesztette.

A beruházótól önmérsékletet kér, vagyis azt, hogy állítsa le magától az építkezést, ellenkező esetben a miskolci önkormányzat építésügyi hatóságához fordul, és elvárja, hogy vonja vissza az engedélyt. Ha pedig ezt nem teszi meg, akkor jogi lépéseket helyezett kilátásba az államtitkár.

Mederkotrás

Illés Zoltán elmondta, hogy két törvényjavaslat beterjesztésére készül. Az egyik szerint ha a folyók árvízi nagymedrében felépül egy ipari vagy kereskedelmi létesítmény, akkor kötelező biztosítást kötniük az ezeket működtető cégeknek. A javaslat szerint ez a biztosítás volna az alapja bármilyen árvízi kár kifizetésének. Ha így nem éri meg a vállalkozásoknak, akkor csukjanak be, mondta az államtitkár.

A másik javaslata az, hogy egy 2006-os kormányrendeletből töröljék azt a passzust, amely arról szól, hogy az önkormányzat saját hatáskörében, saját rendezési tervében kiadhat építési engedélyt ilyen létesítményekre.

Most vizsgálják a szakemberek annak jogi lehetőségét, hogy miképp lehetne lebontatni azokat az áruházakat, ingatlanokat, amelyek nagyvízi mederbe épültek.

A fórumon Káli Sándor, Miskolc polgármestere elmondta: az önkormányzatot törvény kötelezi arra, hogy kiadja az építkezési engedélyt, ha a beruházónak minden engedélye megvan, tehát a törvényen kell változtatni.

A 7000 lakosú Felsőzsolcán az árvíz miatt több mint 180 ház dőlt össze, a 2200 ingatlan közül legalább 1800 megsérült. Sokak szerint az árvíz azért volt ilyen pusztító, mert a Sajó nagyvízi medrében bevásárlóközpontok épültek, valamint az M30-as autópálya lehajtója nem az eredeti tervek szerint készült el, és a víz ezek miatt a települést árasztotta el.