Az IMF oldalára tolták az MSZP-t

2010.07.19. 15:15
Az IMF-fel és az EU-val megszakadt tárgyalások és a forint újbóli bedőlése uralták az országgyűlés hétfői plenáris ülésén a napirend előtti felszólalásokat. Az MSZP elnöke gratulált a kormánynak, hogy 42 napos működése alatt kétszer is bedöntötte a forintot. A fideszes frakcióvezető, Lázár János kijelentette: az MSZP az IMF oldalára állt, elárulta a kispénzű embereket. A kormány nem hajlandó a lakosságra hárítani a terheket, hanem a bankoktól veszi vissza az extra profitot.

A jobbikos Hegedűs Tamás támogatta a kormány "gazdasági szabadságharcát" az IMF és az EU ellen. Mint mondta: amíg a kormány a nemzet érdekeit védi, a gazdasági mozgástér támogatásáért küzd, a Jobbik támogatja. Hegedűsnek ezután beugrott a Jobbik programja, és újfent javasolta: a gazdasági függetlenség teljes elnyeréséhez Magyarországnak a keleti piacok, azon belül is főként Oroszország felé kell orientálódnia.

Felszólalások percről percre

A napirend előtti felszólalások legjobb pillanatairól itt olvashat.

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila gratulált a kormánynak: Világbajnok teljesítmény, sikerült 42 napon belül kétszer is bedönteni a forintot. "Először Szijjártó és Kósa urak, most pedig Orbán Viktor és Matolcsy György vett ki 150-150 milliárd forintot a magyar emberek zsebéből" - hangoztatta. Nem elég bátrak ahhoz, hogy az önkormányzati választások előtt bevallják a tervezett megszorításokat, mondta Mesterházy, aki azt kérte: vonják vissza a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényeket és közösen állapodjanak meg a további teendőkről.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Mesterházy szavaira Bencsik János államtitkár finom, Lázár János Fidesz-frakcióvezető pedig nagyon csattanós választ adott. A közös a két felszólalásban az volt, hogy mindketten levezették: az MSZP igazából a Nemzetközi Valutaalap oldalán áll. Bencsik szerint nemcsak a forint, de az ország és az emberek állapota is fontos, utóbbi kettő az elmúlt nyolc évben nagyon rossz volt.

Bencsik szerint a Bajnai-kormány egyértelműen a lakosságra, a nyugdíjasokra és a termelő vállalatokra hárította a válság terheit. A mostani kormány arányos közteherviselést szeretne, erre találta ki a bankadót, és bízik benne, a Valutaalap is megérti, hogy ha a közszférában 2 millióban maximálják a béreket, akkor ez a Magyar  Nemzeti Bank elnökére is vonatkozik.

08

Az MSZP vezetője cserben hagyta a kispénzű embereket, és nyíltan az IMF oldalára állt, jelentette ki Lázár János a Fidesz frakcióvezetője. Miért is vettek fel annyian devizaalapú hiteleket? - tette fel a kérdést. Azért, mert 2002 után eltörölték a forint alapú kedvezményes állami hiteleket.

“A Fidesz soha nem fog olyan törvényt támogatni, amely megsarcolja a kispénzű embereket. Extra profit után extra adó következik. Az elmúlt nyolc évben a kormány extra profitot adott a bankoknak, a Fidesz most extra adót vet ki rájuk” - mondta Lázár. A frakcióvezető azt is kifejtette: elképzelhetetlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke, mellesleg egy off-shore lovag, az adófizetők pénzéből havonta 8 millió forintot keressen. “Szívesen adunk tanácsot néhány millió honfitársunkkal együtt arról, hogy lehet megélni havi 2 millió forintból” - mondta.

10

Bencsik János belgazdasági államtitkár a pénzügyi piacoknak is üzent: A nemzeti ügyek kormánya a 3,8 százalékos hiánycél eléréséért szükséges intézkedéseket meg fogja tenni. Nincs mód arra, hogy a 29 pontos akciótervet visszavonják. Az IMF is érzékelni fogja, hogy változni fog a gazdasági klíma és az ország pénzügyi mozgástere, mondta.

A KDNP-t és az LMP-t nem izgatta fel az IMF-ügy. Egy KDNP-s felszólalásra válaszul Hoffman Rózsa oktatási államtitkár a művészeti nevelés fontosságáról beszélt. Jávor Benedek LMP-frakcióvezető a 2001-es Gripen-beszerzés körülményeinek felderítését sürgette, mert álláspontjuk szerint enélkül nem lehet a korrupció felszámolásáról beszélni. Mint mondta, a korrupciós ügy Magyarországra is elnyúló szálairól számos dokumentum van a svéd főügyészségnél. Ha ezeket a magyar kormány nem kéri ki, megteszi ezt majd az LMP.

13

Bocsánatot kért az országgyűlés előtt a jobbikos  Novák előd, aki Meggyes Tamás mentelmi jogának felfüggesztése kapcsán a múlt héten azt mondta: lógjon (azaz függesztődjön fel a mentelmi joga). Novák ezek után sem húzza meg magát csendben a sarokban: sajtótájékoztatót tervez arról, hogy az utóbbi időben milyen házszabálysértések történtek a magyar parlamentben.