Közokirat a nyugdíjas utazási utalvány

2010.07.19. 17:55
Közokirat a nyugdíjasok utazási utalványa, döntött a Legfelsőbb Bíróság három kollégiumának bíráiból alakult jogegységi tanács. Ez azt jelenti, hogy hamisítása bűntett, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozat kimondja: a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által jogszabály alapján kiállított, a jogosult nevét, lakcímét, nyugdíjas törzsszámát tartalmazó, egyedi sorszámozással ellátott, a jogszabályban meghatározott utazási kedvezmény igénybevételére jogosító „Nyugdíjasok utazási utalványa” közokirat.

A büntető-, közigazgatási-, és polgári kollégium közös jogegységi határozatát a szegedi ítélőtábla büntető kollégiumának a vezetője kezdeményezte. A Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiumának vezetője ezzel egyetértve támogatta a javaslatot.

Nem volt egységes a joggyakorlat

A jogegységi határozatra azért volt szükség, mivel több ügy lett abból, hogy emberek hamis nyugdíjas utazási igazolvánnyal utazva lebuktak. A bíróságok egy része az igazolványokat magán-, míg másik része közokiratnak minősítette, és ennek megfelelően szabta ki a büntetést.

Például a Békéscsabai Városi Bíróság közokiratnak minősítette az igazolványt, de a Békés Megyei Bíróság - a fellebbezés során - magánokirat hamisítást állapított meg. Egy másik esetben a Békéscsabai Városi Bíróság szintén közokiratnak minősítette az igazolványt, és ezt a döntést a Békés Megyei Bíróság helybenhagyta.

A legfőbb ügyész arra az álláspontra helyezkedett, hogy az utazási igazolvány magánokirat, a jogegységi tanács viszont közokiratnak minősítette azt.

A közokirat hamisítása bűntett, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A magánokirat hamisítása viszont csak vétség, amely egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.