Ez a poszt a következő Percről percre része:

AZ MSZP az IMF oldalára állt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Hajrázik a parlament

    Még egy nagy levegővétel, és képviselőink szabadságra vonulhatnak. Kicsit drágábban, mint az EU és az IMF delegációjának hétvégi távozása előtt, de reméljük, többen bevásároltak már előre euróból. Na, nézzük a heti menetrendet.

    A nyári rendkívüli parlamenti ülésszak utolsó két ülését tartja jövő héten az Országgyűlés, amely többek között új házelnököt, alkotmánybírákat választ, létrehozza az új médiahatóságot, dönt a magas végkielégítések extra adójáról, a Trianon-emléknapokról és még nagyon sok mindenről. Összefoglaltuk, mi lesz.

  • A KDNP megmutatta saját arcát.

    Mind a nyolc alkotmánybíró-jelöltről szavaz az Országgyűlés csütörtökön, jelentette be a fideszes Balsai István az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottsága ülése után.

    A Fidesz Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt, a KDNP Dienes-Oehm Egont, az MSZP Mészár Rózát, a Jobbik Zétényi Zsoltot, az LMP pedig Tóth Mihályt, Kollonay Csillát és Bándi Gyulát jelölte.

    (MTI)

  • A Jobbik tapsol az EU és az IMF hazakullogásának.

    Hegedűs Tamás (Jobbik) támogatta a kormány "gazdasági szabadságharcát" az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalásokon. A nemzeti szuverenitás visszaszerzése még nem történt meg, de komoly esély van rá. Amíg a kormány a nemzet érdekeit védi, a gazdasági mozgástér támogatásáért küzd, a Jobbik támogatja, mondta Hegedűs Tamás. Magyarországnak a sarkára kell állnia. Nem állhatunk meg félúton, igazi paradigmaváltásra lesz szükség. Forduljunk kelet felé, javasolta.

    01
    Fotók: Huszti István
  • A nemzeti ügyek kormánya nem engedi a megszorítást (az önkormányzati választás előtt két és fél hónappal).

    Nyílt és őszinte tárgyalások folynak az IMF-fel, mondta Bencsik János államtitkár. Vita tárgyát képezi, hogy Magyarország milyen feltételek között teljesíti a kötelezettségeit. 2010 október végéig érvényes megállapodás biztosítja Magyarország finanszírozhatóságát. Újabb részlet lehívására nincs is szükség. Az IMF elismerte, hogy nem 3,8 százalékos hiánnyal kellett szembenéznie az új kormánynak, hanem az megközelítette az 5 százalékot. Elismerték, hogy szükség van a bankadóra, de ennek módjával nem értettek egyet. A tárgyalások drámaiak voltak, mert az IMF a bankadó helyett szorgalmazta volna az újabb megszorító intézkedéseket, de ezt a nemzeti ügyek kormánya nem engedte.

    06
  • Bankadó lesz, lesz, lesz.

    A Fidesz-frakció hétfői ülésén határozottan állást foglalt a bankadó mellett - közölte a képviselőcsoport tanácskozása után Lázár János, aki azt mondta: "lesz bankadó 2010-ben, lesz 2011-ben is". A frakcióvezető sajtótájékoztatóján közölte azt is, nem látnak lehetőséget arra, hogy "a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kéréseinek eleget téve" megsarcolják azokat embereket, "akiket az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása gatyára vetkőztetett".

    Lázár János kifejtette: a frakcióülésen Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tájékoztatást adott az IMF és az Európai Unió, valamint Magyarország közötti tárgyalásokról. Ezzel kapcsolatban a képviselőcsoport vitát folytatott le a helyzetről, és "teljesen egyértelművé vált", hogy az MSZP az IMF oldalára állt a nyugdíjasokkal, a családosokkal és a kispénzűekkel szemben - mondta.

    11
  • Szegény Pősze Lajosnak a Szerencsejáték Részvénytársaság elnök-vezérigazgatójaként nem kellett ilyen kétrdésekkel szembesülnie.

    Elfogadhatatlan, amit Pősze Lajos a Magyar Gárdával összefüggésben a Magyar Nemzet című napilapnak nyilatkozott, ezért a Jobbik képviselőcsoportja hétfői ülésén a politikust visszahívta a frakcióvezető-helyettesi posztról, mondta Vona Gábor hétfőn, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

    Ezt a lépést figyelmeztetésnek szánták és egyelőre nem gondolkodnak további szankciókban.

    A Magyar Nemzet hétvégi számában Pősze Lajos úgy nyilatkozott: nem szerencsés az, hogy a párt nevével összefüggésben a legtöbben a gárdára vagy Budaházy Györgyre asszociálnak, és ezt az álláspontot rajta kívül több frakciótag is támogatja.

  • Lemondott az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, Virág Rudolf, utódául Sári Miklós ügyvédet nevezte ki Navracsics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, közölte az OVI sajtóirodája hétfőn. Virág Rudolf tavaly december 1-je óta vezette az OVI-t, majd miután a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára lett, július 18-i hatállyal lemondott az OVI vezetői funkciójáról. Sári Miklós "korábban ügyvédként szerzett közjogi és választásjogi tapasztalatokat" - olvasható a közleményben. (MTI)

  • Hm, az LMP nem az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások megszakadásával foglalkozik.

    Nem tesz jót a közélet megtisztításának, ha súlyos korrupciós esetek maradnak feltáratlanul, mondta Jávor Benedek az LMP frakcióvezetője. Utalt arra, hogy 2001-ben a kormány egyszemélyes döntést hozott, és az F16-osok helyett a Gripeneket választotta. Az adófizetők azóta sem kaptak érdemi tájékoztatást az 500 milliárdnyi közpénz elköltéséről. A korrupciós ügy magyarországi szálait a svéd ügyészség is vizsgálta. A svéd főügyészségen megvannak az iratok, a lehetőség megvan az ügy feltárására. Ha a kormány nem kezdi meg, az LMP hivatalosan kikéri a svéd ügyészségtől a dokumentumokat, mondta.

    02
  • Egy megnyugtató válasz.

    2001-ben nem egyszemélyes döntés volt, hogy a kormány a Gripenek mellett döntött. Nagyon sok fontos ügyet ki kellen vizsgálni, amint erre lehetőség lesz, sor kerül rá, mondta Navracsics Tibor.

    03
  • Na, de mi van az IMF-fel?

    Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy KDNP-s felszólalásra  válaszában elmondta: művészeti nevelés nélkül nincs egészséges emberré nevelés. Egy kutatás szerint az intenzív zenei nevelésben részesült gyermekek tanulmányi eredménye más tantárgyakból is jobb volt. A magyar kormány elkötelezett a művészeti nevelés érdekében, kiemelt területnek tartja. Kérte a szülőket, hogy továbbra is írassák be gyermekeiket zeneórákra. Az intézményeknek azt javasolta, hogy pályázatokkal próbálják segíteni a szegény sorsú gyerekek zenei nevelését.

    13
  • Se Orbán, se Matolcsy. Nem lennénk a válaszoló Bencsik János helyében.

    Ma 290 az euró árfolyama, ami akár 300 fölé is felmehet, 1,5 millióan fizetnek devizahitalt és nagyon sok vállalkozás is, mondta Mesterházy Attila. Világbajnok teljesítmény, sikerült 42 napon belül kétszer bedönteni a forintot, gratulálok, tette hozzá. Először Szijjártó és Kósa urak, most pedig Orbán Viktor és Matolcsy György vett ki 150 milliárd forintot a magyar emberek zsebéből. Mesterházy fontosnak tartotta volna, hogy Orbán Viktor bejöjjön a munkahelyére és napirend előtt elmondja, mit fognak csinálni ebben a helyzetben, de még Matolcsy György sincs itt.

    07
  • Mesterházy átlát a szitán.

    Nem elég bátrak ahhoz, hogy az önkormányzati választások előtt bevallják a tervezett megszorításokat, hangsúlyozta Mesterházy.  Azt kérte, hogy vonják vissza a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvényeket és közösen állapodjanak meg róla.  Az MSZP azt is elvárja, hogy a frakcióvezetőket tájékozatssák, pontosan mi történt a tárgyalásokon.

  • Átállt az MSZP.

    Nagyon fontos a forint állapota, de ugyanilyen fontos az ország és az emberek állapota, mondta válaszában Bencsik János államtitkár. Az elmúlt nyolc évben nagyon rossz volt az emberek állapota. Amikor az MSZP-kormány az IMF-fel megállapodtak, azt mondták, a hátterében semmilyen egyéb feltétel nincs, csak  3,8 százalékos hiány tartása. Lakosságra, nyugdíjasokra és a termelő vállalatokra terhelték ennek a költségét. A mostani kormány arányos közteherviselést szeretne, erre találta ki a bankadót. Bencsik bízik benne, hogy a Valutaalap is megérti, hogy ha a közszférában 2 millióban maximálják a béreket, akkor ez a Nemzeti Bank elnökére is vonatkozik. Az MSZP ebben a vitában láthatóan az IMF oldalára álltak, arra kérjük őket, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében segítsék a kormány, hogy az MSZP kormány által megkötött szerződés feltételeit tudják tartani.

    09
  • Lázár nem elégedett meg az MSZP szapulásával, simorozott is egy kicsit.

    Az MSZP vezetője cserben hagyta a kispénzű embereket, és nyíltan az IMF oldalára állt, mondta Lázár János a Fidesz frakcióvezetője. Miért vettek fel annyian devizaalapú hiteleket? Azért, mert 2002 után eltörölték a forint alapú kedvezményes állami hiteleket, hangsúlyozta.  A Fidesz soha nem fog olyan törvényt támogatni, amely megsarcolja a kispénzű embereket. Extra profit után extra adó következik. Az elmúlt nyolc évben a kormány extra profitot adott a bankoknak, a Fidesz most extra adót vet ki.

    Az MNB elnökének fizetésével kapcsolatban azt mondta: Elképzelhetetlen, hogy valaki az adófizetők pénzéből havonta 8 millió forintot keressen. "Szívesen adunk tanácsot néhány millió honfitársunkkal együtt arról, hogy lehet megélni havi 2 millió forintból" - fogalmazott Lázár.

     

    10
  • Megnyugtató, hogy Bencsik tudott egy jót MSZP-zni párttársának adott válasza ürügyén.

    A nemzeti ügyek kormány a 3,8 százalékos hiánycél eléréséért szükséges intézkedéseket meg fogja tenni, hangsúlyozta Bencsik János államtitkár. Annak ellenére megteszi, hogy a szocialista kormány nagyon nehéz gazdasági helyzetbe vitte az országot. Nincs mód arra, hogy a 29 pontos akciótervet visszavonják. Nem lehet többletterheket róni a a nyugdíjasokra, a kispénzű emberekre, ismételte meg. Az IMF is érzékelni fogja, hogy változni fog a gazdasági klíma és az ország pénzügyi mozgástere.

    08
  • Novák bocsánatot kért, de.

    Nem akartam kétértelmű, tréfás megjegyzésemmel az országgyűlés méltóságát sértetni, de ha ez így történt, akkor elnézést kérek, mondta a jobbikos Novák Előd, aki Meggyes Tamás mentelmi jogának felfüggesztése kapcsán a múlt héten azt mondta: lógjon (azaz függesztődjön fel a mentelmi joga). Novák sajtótájékoztatót tervez, amelyen az utóbbi idők házszabálysértéseivel kíván foglalkozni.

    14
    Fotók: Huszti István