Orbán: Nem várható el, hogy a kooperáció motorja legyünk

2010.07.20. 12:14 Módosítva: 2010.07.20. 15:32
A magyar és a szlovák kormány közötti vitás kérdések is szóba kerülhetnek a V4-ek budapesti csúcstalálkozóján, ahol Orbán Viktor Iveta Radicová mellett a cseh miniszterelnökkel is kétoldalú megbeszélést folytathat. Orbán szerint a magyar diplomáciától a kétoldalú konfliktusok miatt nem várható el, hogy a kooperáció motorja legyen.

Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek keddi budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón közép-európai együttműködést szorgalmazott, hogy a vasfüggönyt ne váltsa fel "pénzfüggöny". Ugyanakkor szerinte a magyar diplomáciától a kétoldalú konfliktusok miatt most nem várható el, hogy e kooperáció motorja legyen. A találkozón részt vett Iveta Radicová szlovák, Petr Necas cseh és Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Orbán Közép-Európa megújulását emelte ki, és a lengyel miniszterelnök 2007-es választási sikerére utalva azt mondta, a varsói expressz megérkezett Budapestre, látogatást tett Pozsonyban, és Prágát sem hagyta érintés nélkül. Ez számára azt jelenti, hogy Közép-Európában az emberek komoly változásokat akarnak.

A visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozója Budapesten
A visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozója Budapesten

A találkozón a magyar résztvevők beszámoltak a magyar V4-elnökség eredményeiről, így a dél-európai térség euroatlanti integrációjának segítéséről, a keleti partnerség fejlesztéséről, a közép-európai romastratégia megalkotásáról, valamint az energiabiztonság növeléséért tett lépésekről, és megállapították, hogy az egyéves magyar elnökséget sikerrel zárták.

A visegrádi országok megállapodtak, hogy intenzívebbre fogják az együttműködést, és ezentúl az EU-csúcsok és a Tanács ülései előtt is találkozni fognak az államok vezetői, mondta Iveta Radicová. Szerinte az együttműködésben azt kell nézni, ami összeköti a tagokat, nem pedig a különbséget kell keresni.

Szlovákia július 1-jén vette át Magyarországtól a V4 soros elnöki tisztét. A következő egy évben három kérdésre helyeznek különös hangsúlyt: a gazdasági válság okozta károk kezelésére, az energiabiztonság megteremtésére és a közép-kelet-európai érdekek hatékonyabb uniós képviseletére.

Az energiabiztonság megteremtését nevezte a visegrádi országok egyik legfontosabb feladatának Petr Necas cseh miniszterelnök, ezt az energetikai hálózatok összekapcsolásával lehetne elérni. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint az Európai Unió új tagállamainak be kell bizonyítaniuk, hogy nem gyengébbek vagy rosszabbak, mint a régiek, és ehhez hozzájárulhat, hogy a visegrádi együttműködés példaértékű az unió egészének. A lengyel kormányfő szerint Közép-Kelet-Európa azzal is példát mutathat az EU-nak, hogy bátor reformokkal igyekszik válaszolni a válság kihívásaira.

Orbán Viktor délután Iveta Radicovával és Petr Necasszal is kétoldalú megbeszélést folytathat. Donald Tuskkal már első külföldi útján, június 1-jén tárgyalt Orbán Viktor Varsóban. A szlovák megbeszélésen szóba kerülhet a kettős állampolgárság ügye. Martonyi János külügyminiszter az előző héten arról beszélt, hogy a budapesti csúcstalálkozó lehet az első alkalom a magyar és a szlovák kormány vitás kérdéseinek rendezésére.

Petr Necas cseh, Iveta Radicová szlovák, Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök
Petr Necas cseh, Iveta Radicová szlovák, Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök

A visegrádi országok együttműködése 1991-ben jött létre Magyarország, Lengyelország és az akkori Csehszlovákia között. Az eredeti cél az országok euroatlanti integrációjának elősegítése volt, az EU-s és NATO-csatlakozás után pedig többek között agrárpolitikai, kül- és biztonságpolitikai kérdésekben és a transzatlanti kapcsolatok erősítésében működnek együtt.