Szerdától ismét hőségriasztás jön

Másodfokú hőségriasztást rendelt el szerdától szombatig az országos tiszti főorvos Magyarország teljes területére. A hétvégén ismét hidegfront érkezik, záporra, zivatarra készülhetünk.

Az országos tiszti főorvos II. fokú hőségriasztást rendelt el július 21-e és 24-e között - közölte kedden az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya.

Az előrejelzések szerint szerdától nyugat felől egyre szárazabb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, így egyre kevesebb helyen várható zápor, zivatar. Csütörtökön és pénteken alapvetően napos, száraz idő valószínű, és inkább csak keleten, északkeleten fordulhat elő eső.

Szombatra azonban nagy valószínűséggel hidegfront érheti el az északnyugati megyéket, amely hétvégén várhatóan áthalad az egész országon, záporokat, zivatarokat és lehűlést okozva. Jelentős mennyiségű csapadék, legalább napi 5 mm az ország területének 20 százalékán várható. A lehűlés mértéke egyelőre bizonytalan.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben 16, 21, később 18, 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 30, 36 fok között várható, de szombaton északnyugaton már hűvösebb idő valószínű.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a meleg fokozottan megviseli az emberi szervezetet. A lakások felmelegedése úgy akadályozható meg, ha becsukják az ajtót, ablakot és besötétítenek. Este, éjszaka érdemes átszellőztetni a helyiségeket friss levegővel.

Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen oda kell figyelni hőségben. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot - olvasható az ajánlásban.

Legutóbb július 12-én rendelt el az országos tiszti főorvos II. fokú hőségriasztást az egész ország területére, két nappal később ennek mértékét III. fokúra emelték. A riasztást később visszavonták, mert enyhült a hőség.