Hol legyen az Index utca? – Elődöntő

2010.07.21. 16:48
Nyolc magyarországi település vállalta, hogy utcát, teret vagy parkot nevez el az Indexről, ha az olvasók megszavazzák. A döntőbe jutásért most a Baranya megyei Besence és a Balatontól nem messze fekvő Zalaköveskút csap össze, míg a másik ágon a szintén Balaton-közeli Gyenesdiás küzd a Békés megyei Kamuttal. A szavazás péntek reggel 9 órakor ér véget.
indexutca 450 4ford

Besence vagy Zalaköveskút?

A Baranya megyei Besence Pécstől negyven kilométerrel délkeletre fekvő apró zsákfalu, az előző fordulóban a szimpatikus északi falvat, Zubogyot győzte le. Besencén összesen 128-an laknak, sokan közülük beás cigányok, akik bánáti dialektusban beszélnek és a mai napig kemencében sütik a házi kenyeret, a punyát. A faluban egyetlen bolt van, az is csak hetente háromszor nyit ki, viszont praktikus okokból egybeépült a kocsmával. Besence hátrányos helyzetéből változatos módszerekkel igyekszik előrelépni: kőművestanfolyam, inkubátorház, zöldségmezők és a nevezetes salakos teniszpálya, amelyen egyelőre senki nem játszik, mert a besenceiek még nem tudnak teniszezni. Annyit mondhatunk, hogy Besencén igazán méltó helye lenne az Index utcának, különösen hogy a faluban egyetlen utca van, amit most Fő utcának hívnak.

Besence vagy Zalaköveskút?

  • 6169
    Zalaköveskút
  • 4961
    Besence

A Balaton északnyugati csücskétől 15 kilométerre fekvő Zalaköveskút, amely a Bács-Kiskun megyei Fülöpháza legyőzésével került az elődöntőbe, méltó ellenfele Besencének. A község lelke, motorja, múltjának és jövőjének formálója a polgármester, Pista bácsi, aki vidám, mégis felelősségteljes vadnyugati hősként küzd a falu életben maradásáért. Az elnéptelenedő, most 29 lelkes falu jövőjét Tolnai István az általa létrehozott állatsimogató parkban látja megtestesülni: van mangalica, bivaly, emu, láma, nyúl, ezen kívül vannak gyönyörű dombok, jó levegő. Forgalom, zaj nincs. Ha az Index utca Zalaköveskúton lenne, nem is utca lenne, hanem egyenesen tér a kétutcás falu központi részén. A most éppen névtelen téren van egy buszforduló, egy buszmegálló, egy világháborús emlékmű és egy harangláb, infrastruktúráját tekintve tehát kifejezetten fejlett terület, amely egyesíti magában a funkcionalitást, a tradíciót és a művészi jelleget.

Gyenesdiás vagy Kamut?

A Besence és Zalaköveskút közti párharc a törpék harca – hozzájuk képest  valóságos óriás a másik elődöntő két résztvevője, a Balaton-parti Gyenesdiás, és a verseny talán legviccesebb nevű résztvevője, a békési Kamut.

Gyenesdiás, amely az ukrán határ melletti Tornyospálcát gyűrte le a középdöntőben, elméletileg jobb adottságokkal rendelkezik, mint akkori versenytársa. Mégis nagy problémája, hogy hiába van közel a Balatonhoz, a Balaton nincs benne a nevében, ezért kevesebb a turista, mint lehetne; a falu ráadásul szinte teljesen egybeépült Keszthellyel és Vonyarcvasheggyel, így könnyű átmenni rajta, még akkor is, ha épp oda tart az ember. Ez a falu (nem is falu, egyenesen nagyközség) a legnépesebb az összes versenyző közül, 3500-an élnek itt, éppen 120-szor annyian, mint a legkisebb induló településen, Zalaköveskúton. A gyenesdiási Index utca közvetlenül a helyi strand mellett húzódna, és bár egyelőre elég lehangoló látványt nyújt,  Gál Lajos polgármester kaszinót és szállodasort tervez oda, ahol most még csak autók parkolnak a füvön.

Gyenesdiás vagy Kamut?

  • 205236
    Kamut
  • 101603
    Gyenesdiás

A Békés megyei Kamut talán az egyik leglelkesebb, legelszántabb település az összes induló közül, a zalai Ligetfalvát ütötte ki a középdöntőben. A kamutiak az ezer lelkes község Rózsadombját, egy impozáns méretű, központi helyen fekvő parkot neveznének el az Indexről, wifi-elérést terveznek a területre, és Kanalas Sándor programozó, a kamuti kampány motorja már oda is álmodta a névadó ünnepséggel egybekötött békési Woodstockot. A helyiek eddig nem tiltakoztak. Kamut, amely Békéscsabától 15 kilométerre fekszik, az Index stábját változatos produkciókkal és struccfarm-túrával várta, és megyei szintű támogatást szerzett magának, hiszen a helyi médiát is sikerült rávennie, hogy tudósítson a kezdeményezésről. Kamut leginkább abban bízik, hogy a megyeszékhely elővárosává válhat, tehát oda járnak majd pihenni a zajba, a nyüzsgésbe belefáradt városiak. Ha beválik a terv, az lesz Kamut Békéscsabának, ami Santa Monica Los Angelesnek. Mínusz az óceán, plusz a strucc.