Az ombudsman káoszt lát a segélyhívások rendszerében

2010.07.22. 14:21
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a 112-es európai egységes segélyhívószám Magyarországon sok esetben inkább késlelteti, semmint gyorsítja a segítségnyújtást.

Szabó Máté ombudsman közleményében hangsúlyozta: nagy problémát jelent a pontos helymeghatározás, különösen a megyehatárokhoz közeli területeken. Ott az is előfordulhat, hogy a mobiltelefonról érkező segélyhívást a szomszéd megyében fogadják. Ha pedig a hívó sem tudja megadni a pontos helyszínt, a riasztási lánc kibővülése miatt többszörösére növekszik a beavatkozás megkezdéséhez szükséges időtartam.

A helyzet orvoslása érdekében az országgyűlési biztos a miniszterelnökhöz és a kormányhoz fordult.

Már másfél éve jelezte

Az említett problémával kapcsolatban az ombudsman már másfél éve kérte a kormányzat közbenjárását. Szabó Máté akkori vizsgálata során olyan esetre is fény derült, amikor a mentők ötven perccel a riasztás után érkeztek, mert a bejelentők információi alapján nem találták meg a baleset helyszínét.

Mostani vizsgálata során az ombudsman azt állapította meg, hogy jogi szabályozás ugyan van, de megoldás azóta sincs. Hozzátette: ha a rendszer működne, alkalmas lenne a vaklárma kiszűrésére is.

Az ombudsman kiemelte, hogy "a hiányos kommunikáció és a segélyhívások nem egységes kezelése miatt nem biztosított a mentésben részt vevő szervezetek együttműködése". Problémaként említette továbbá, hogy a hívásokat fogadók között kevés az idegen nyelvet beszélő, vagy bevetés-irányítási ismeretekkel rendelkező szakember. A megoldást jelentő integrált bevetés-irányító rendszer bevezetéséhez pedig ilyen felkészült szakemberekre lenne szükség.

Rövid távon nincs megoldás

Az ombudsman szerint a problémát orvosolhatná a beavatkozó szervek jelentős integrációja is. Ez alapján a mentést, a tűzoltást és a műszaki mentést egyetlen szervezet látná el. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarországon ennek a feltételei jelenleg nem adottak.

A 112-es európai egységes hívószám az Európai Unió minden tagállamában élő segélyvonal, amelyen olyan esetekben lehet segítséget kérni, amikor a mentők, a rendőrség, vagy a tűzoltók beavatkozására van szükség. A segélyhívó az unió minden tagállamában ingyenesen hívható vezetékes készülékről és mobiltelefonról egyaránt.