Omninvest: az offshore cég két képviselője is tulajdonos lehet

2010.07.23. 14:13 Módosítva: 2010.07.23. 14:57
Bár a H1N1 elleni vakcinát gyártó Omninvest Kft. a közeljövőben leválik a Cipruson bejegyzett Sumpter Ltd. nevű offshore cégről, a Sumpter két képviselője tulajdonosa lesz a cégnek. Információink szerint az Omninvest 98 százalékos üzletrészét egy olyan cég veszi meg, amelyet az Omninvest menedzsmentjének tagjai, Zimonyi Ferenc, Laczkó Tamás és Hudy Ferenc mellett a Sumpter egyik üzletágvezetője és korábbi magyarországi képviselője alapít.

Június végén jelentette be az influenza elleni vakcinát gyártó Omninvest Kft., hogy öt magánszemély vásárolja meg a cég 98 százalékos tulajdonrészét, amely eddig a Sumpter Pharmaceuticals Ltd. nevű, Larnacán bejegyzett offshore-vállalkozásé volt. A cég menedzsmentjének tagjai Romániában alapítanak egy céget, ez fogja megvásárolni az Omninvest Kft. eddig offshore-tulajdonban lévő üzletrészét. Zimonyi Ferenc, az Omninvest Kft. ügyvezetője akkor azzal indokolta a változást, hogy a cég ellehetetlenülne, ha maradnának a jelenlegi tulajdonviszonyok.

Mint mondta: az államtól több milliárd forintos megrendeléseket és támogatásokat kapó céget offshore-háttere miatt nagyon sok támadás érte, és emiatt már szakmai és tudományos eredményeiket is kétségbe vonták. A tervek szerint a hamarosan már 100 százalékban magyar és átlátható tulajdonban lévő cég nevét az elkövetkező hónapokban megváltoztatják és később a tőzsdére is vinnék.

Információink szerint a Sumpter birtokában lévő 98 százalékos tulajdonrészt megvásároló, Romániában alapítandó cég tulajdonosai Zimonyi Ferenc eddigi ügyvezető, Laczkó Tamás jelenlegi kisebbségi tulajdonos (2%) és Hudy Ferenc korábbi ügyvezető, jelenlegi felügyelőbizottsági tag mellett két olyan magánszemély lehet, aki a Sumpterhez is kötődik. Egyikük Klenyánszki Erika közgazdász, aki a cégadatok szerint korábban az Omninvest Kft. felügyelő bizottsági tagja volt, de úgy tudjuk, a Sumpter ingatlanfejlesztési ügyeivel is foglalkozott. A másik lehetséges tulajdonos Csürke Erika, aki korábban a Sumpter Ltd. magyarországi képviselője volt, jelenleg önálló ügyvéd.

Telefonon Csürke Bernadettet sikerült elérnünk, aki nem kívánt nyilatkozni, ehelyett az Omninvest szóvivőjéhez irányított minket. Értesülésünket Németh Zsolt szóvivő sem kívánta kommentálni. Mint mondta, a megfelelő időben megteszik a szükséges bejelentést. A Romániában alapítandó cég bejegyzése folyamatban van, tette hozzá.

Az Omninvest vezetői korábban azt mondták, azért Romániában alapítják meg az Omninvest Kft. 98 százalékos üzletrészét megvásárló céget, mert ott  egy kiemelkedő biotechnológiai projektbe szeretnének belekezdeni, amelyhez felhasználják az Omninvest Kft.-nél felhalmozódott tudást. Azt sem kívánták elárulni, mekkora összegért jut hozzá az öt magánszemély az Omninvest többségi tulajdonrészéhez. "Elfogadható megoldás született a Sumpter Pharmaceuticals Ltd.-vel a tulajdonrész eladásáról" - mondta június végén Németh Zsolt.

Az influenza elleni vakcinákat 14 éve a kormány megrendelésére gyártó céget sok támadás érte amiatt, hogytulajdonosi háttere áttekinthetetlen. A kérdéssel az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozott tavaly, miután nem volt átlátható, hova és kihez kerül a magyar államtól 2005-ben kapott 2 milliárd forintos támogatás, illetve a tavalyi pandémiás időszakban a 4 millió darab új influenza elleni vakcináért kifizetett 4,4 milliárd forint.

Mint beszámoltunk róla, az Európai Bizottság két évvel ezelőtt uniós versenyjogi aggályok miatt vizsgálatot indított a 2005-ben a cégnek adott 2 milliárd forintos állami támogatás miatt. Kiderült, hogy az akkori kormány által ösztönzött és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt pályázattal nem lehetett volna támogatni az Omninvestet. Egyebek mellett azért, mert offshore tulajdonosi háttere miatt még az sem volt megállapítható, hogy a cég egyáltalán kkv-nek minősül-e. Kifogásolták azt is, hogy a pályázaton az Omninvest által alapított projektcég, az Omninvest Development indult, amely aztán nem külső szereplőtől, hanem saját anyacégétől, azaz az Omninvest Kft-től vette a know how-t.

Elképzelhető, hogy a szabálytalanul kifizetett támogatást vissza kell fizetnie a cégnek. Az Omninvest azzal védekezik: hibásan tájékoztatták őket 2004-ben a pályázat feltételeiről,  ők viszont végrehajtották a vállalt fejlesztéseket.