Előzetesbe került a Főtáv vezérigazgatója

2010.07.23. 12:25 Módosítva: 2010.07.23. 14:31
A Főtáv Zrt. vezérigazgatóját, Kovács Lajost különösen nagy kárt okozó csalással és más bűntettekkel gyanúsítják.

A Fővárosi Bíróság közleménye szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) elrendelte a különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásban "K. Lajos gyanúsított" előzetes letartóztatását augusztus 23-ig. A bíróság megalapozottnak látta a szökés, az elrejtőzés, valamint a bizonyítékok megsemmisítésének, a tanúk befolyásolásának veszélyét.

A végzés nem jogerős, azzal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be - közölte a bíróság. A Fővárosi Főügyészség csütörtökön kezdeményezte a szerdán őrizetbe vett Kovács Lajos előzetes letartóztatásba helyezését.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán azt közölte: magánszemély feljelentése alapján május 26-án rendeltek el nyomozást. A vezérigazgatót azzal gyanúsítják, hogy vagyonkezelési kötelezettségét megszegve egy lakópark hűtő-fűtő rendszerére a Főtáv számára előnytelen szerződést kötött és ezzel mintegy 180 millió forintos kárt okozott a cégnek. Az MTI rendőrségi forrásból úgy tudja: a Rákóczi Liget lakópark hűtő-fűtő rendszerének kiépítésével kapcsolatos az ügy.

A Főtáv vezérigazgatóját szerdán délután hallgatták ki, a fűtési rendszer kivitelezésért felelős férfit pedig egy nappal korábban. A vezérigazgató előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség kezdeményezte.

A nyomozók kedden az előnytelen szerződés megkötése miatt a csepeli lakópark beruházásának a vezetőjét is meggyanúsították, ő a gyanúsítással szemben panasszal élt, kihallgatása során vallomást tett.

A Főtáv Zrt. csütörtökön az MTI-vel azt közölte: mindenben segíti a nyomozást a Csepeli Hőszolgáltató Kft. (CSHSZ) ügyében, hiszen azt cégük kérte. Kovács Lajos vezetésével már május 20-án bejelentést tettek a Fővárosi Főügyészségen, kérve az ügy kivizsgálását, és rendelkezésre bocsátották az ezzel kapcsolatos összes dokumentumot.

A társaság hozzátette: amikor a hűtlen kezelés gyanúja először felmerült, Kovács Lajos vezérigazgató kezdeményezésére ismét független igazságügyi (könyvvizsgálói) szakértőt kért fel, hogy értékelje az üzleti konstrukciót. Az újabb szakértői vélemény megerősítette a korábbi eredményeket, melyek szerint a projekt vételára reális, a piaci viszonyoknak megfelelő - áll a közleményben.