Gusztáv
-4 °C
1 °C

Orbán is vett fel devizahitelt

2010.07.23. 23:10
Októberben lejár az IMF-hitel, utána nem lesz dolgunk a szervezettel, jelentette ki Orbán Viktor a HírTV péntek esti műsorában. A jegybankelnök fizetése szerinte csak az azt finanszírozó magyar adófizetőkre tartozik, annak mások általi feszegetése inzultus a "magyar államiság ellen".

Némileg szakítva a fideszes politikusok IMF-ellenes retorikájával, Orbán Viktor elismerte, hogy 2008-ban az IMF és az EU mentette meg az országot a pénzügyi összeomlástól. "Ezért – függetlenül attól, hogy valaki szereti-e a bankárokat, a nemzetközi pénzügyi szervezeteket vagy magát az IMF-et, vagy sem – azt gondolom, hogy Magyarország hálával tartozik az IMF-nek azért, mert ebben a nehéz helyzetben nem engedett bennünket Görögország sorsára jutni". Igaz, hogy nehezen teljesíthető elvárásokat megfogalmazva, de "egy egérutat kínált a számunkra" – tette hozzá a kormányfő.

Orbán hangsúlyozta, hogy a 2008-ban kötött szerződés októberben lejár. Mivel teljesítjük az abban foglaltakat – 3,8 százaléknál nem lesz több az idei hiány,és visszafizetjük a felvett pénzt – mindkét fél szabad. Utána nem lesz dolgunk az IMF-fel – mondta a miniszterelnök.

Lesz viszont az EU-val, amivel merőben más Magyarország viszonya – figyelmeztetett. Az Unió ugyanakkor Orbán szerint nem akar példát statuálni rajtunk, elvégre erre nem is lehet oka, mivel Magyarország az Unión belül helyezkedik el.

Orbán kijelentette, hogy meg fogunk állapodni az EU-val, hogy "a többi országgal együtt" hogyan visszük a 3,8 százalékos költségvetési hiányt 3 alá. Ezt a kormány meg is fogja tenni – szögezte le Orbán, akkor pedig jelentősen javulni fog majd a magyar gazdaság megítélése.

A miniszterelnök szerint az ország a válság kitörése óta rengeteg akadályt vett nagyobb zokszó nélkül. A viszontagságokat felsorolva közvetve elismerte a Bajnai-kormány egyes intézkedéseit is. Mint mondta, most viszont itt az idő, hogy a bankok ("ahol a pénz van") is hozzájáruljanak a cél eléréséhez.

Orbán szerint az ország nagyon közel van ahhoz, hogy ismét egyensúlyba kerüljön a gazdaság, és akkor majd "nem kell segélyért kuncsorogni".

A miniszterelnök megértő a kritikus nemzetközi közvéleményt illetően: "mi folyamatosan hazudoztunk nekik", ők pedig nem tesznek különbséget kabinetek között. Magyarország "egy hazudós országnak néz ki". Ezért Orbánnak és mindenki másnak nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy visszanyerjük a szavahihetőségünket.  "Nekünk ki kell tartanunk" – fogalmazott.

Orbán Viktor elismerte, hogy szeretett volna nem első lenni a bankadó tekintetében, de miután a költségvetés rosszul állt, nem volt választása, lépnie kellett. A kormányfő arra kérte az embereket: ötször gondolják meg, vesznek-e fel bármilyen hitelt, és tízszer, hogy vesznek-e fel devizaalapú hitelt a jövőben.

Ekkor említette, hogy ő maga is megbánta, amiért annak idején devizahitelt vett fel. Ez új információ, a miniszterelnök korábbi és jelenlegi adóbevallásaiban egy a 2002-ben a feleségével vásárolt házára felvett húszmillió forintos (!) közös "jelzáloghitel még fennálló tartozása" szerepel.

Orbán ismét kitért Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének a fizetésére, és azt mondta: az IMF-nek és az EU-nak egyetlen dolga volt a tárgyalásokon: hogy a 3,8 százalékos hiánycél elérését ellenőrizzék. "Ami ezen túl van, azt én jóindulatú megjegyzésnek, konzultációs készségnek, tanácsnak tudom felfogni, de nem tárgyalunk róla, mert nem az ő dolguk, hanem a miénk" – hangsúlyozta.

"Ebbe senki nem szólhat bele – váltott keményebb tónusra Orbán – se a tengerentúlon, se Brüsszelben." Az állami általános fizetési plafon ugyanis mindenkire vonatkozik. A miniszterelnök ízléstelenségnek tartja a jegybankelnök részéről, hogy a plafonnál is magasabbra akarja dugni a fejét, és ragaszkodik a fizetéséhez. Ezért "vissza kellett utasítani az EU felvetését", ami inzultus a magyar államiság ellen, mert a Simor fizetésének nincs köze a jegybank függetlenségéhez,

Orbán sajátos logikával ekkor az Alkotmánybíróság függetlenségét hozta fel példának, csakhogy a vonatkozó alkotmánybekezdések módosításával és Stumpf István megválasztásával az elmúlt idószakban a lormánytöbbség épphogy nem a testület függetlenségét látszott megerősíteni.

Kérdésre a kormányfő kijelentette, ki fog derülni, hová lett az IMF-től felvett 13 milliárd dollár, 2-5-7-40 milliárdok tűntek el, ki fog derülni, hogy hol a pénz – mondta jelentőségteljesen Orbán, példaként az MMK filmalapítvány hiányzó 7,5 milliárdjára utalva.

Orbán a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának kifüggesztésével kapcsolatban kijelentette, hogy ha lesz új alkotmány, amit amúgy tavaszra vár, akkor annak tartalmi összefoglalóját, azaz a preambulumát a megfelelő helyen el fogják helyezni. Konkrétumot nem árult el, de többször is megismételte, hogy volt alkalma megtekinteni a német alkotmány ércbe öntött bevezetőjét Berlinben.

Orbán az interjú végén elismerte, hogy a felgyorsult törvényhozás során követtek el hibákat, ezért megerősítette: ősztől lassabb tempóra vált a parlament.