Nem tudni, mennyibe kerül az ingyentűzijáték

2010.07.23. 11:39
Lesz ingyen tűzijáték augusztus 20-án Budapesten, de egyelőre nem tudni, mennyiért. Elvi megállapodás született a kormány és egy szombathelyi cég között, amely felajánlotta, hogy térítésmentesen lebonyolítja a tűzijátékot. A cég azonban még nem tudja megmondni, mekkora értékű a felajánlásuk.

A részletekről még egyeztetni kell, de a kormány már elfogadta a cég felajánlását, és megszületett az elvi megállapodás, közölte Farkas Mihály, a Kopula '96 Kft. ügyvezetője a Független Hírügynökséggel. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mekkora értékű a felajánlásuk, mert még tart a tűzijáték megtervezése. Hangsúlyozta, hogy ők a tűzijáték kivitelezését vállalták, az ünnepségek többi részének lebonyolítását nem.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a hónap elején még azt mondta, a kormány elfogadta a felajánlást, és a szombathelyi vállalkozó bruttó 70 millió forintból rendezi meg a budapesti tűzijátékot. A napokban kiderült azonban, hogy Kovács Zoltán két héttel ezelőtti bejelentése óta nem tárgyaltak a céggel, így megállapodás sem született.

Ha valóban 70 millió a rendezés költsége, akkor Farkas önzetlenül cége szinte egész éves bevételét beleölheti a jótékonyságba, a Kopula '96 Kft. ugyanis a cégadatok szerint 2008-ban egész évben 98 milliós nettó árbevételt ért el. A cég egyébként, bár több mint 10 éve rendszeresen bonyolít tűzijátékokat, korántsem csak ebből az üzletágból tartja fenn magát, forgalmának jelentős része más tevékenységi körökből, többek között rendezvények háttérmunkálataiból és az ott használatos mobil WC-k kölcsönzéséből szerzi.

Az Index információi szerint az augusztus 20-i szokásos hosszúságú produkció esetében csak a bombák anyagára - minőségtől függően - 15-40 millió forint, de növeli a kiadásokat robbanásban elhasználódó eszközök milliós nagyságrendű költsége, a logisztikai és a biztonsági költségek is több 10 milliós tételt jelenthetnek. Az attrakció kivitelezéséhez pedig 25-30 ember munkájára van szükséges, akiknek csak a speciális antisztatikus védőruhája darabonként 100 ezer forintba kerül.

A kormány más felajánlásokat is kapott cégektől és magánszemélyektől, áll a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság közleményében. A felajánlásokat minden esetben értékelik és amennyiben szakmailag és jogilag is megfelelőek, akkor elfogadják azokat. A közlemény hangsúlyozza, hogy a kormány célja, hogy az augusztus 20-i rendezvényeket a korábbiaknál szerényebb költséggel, az árvízkárosultak javára való összefogás jegyében rendezzék meg.

A szombathelyi pirotechnikai cég még júniusban ajánlotta fel, hogy ingyen megcsinálja az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot. Akkor Farkas Mihály azzal indokolta a döntést, hogy így szeretnének segíteni az árvízkárosultakon, egyben el akarják kerülni, hogy az ország tűzijátékpártiakra és -ellenzőkre szakadjon. Korábban a Facebookon indult el az a mozgalom, amely szerint az idei tűzijáték összegét fordítsák az árvízkárosultak megsegítésére.