Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Jeszenszky bírálta a Washington Postot

2010.07.24. 17:31
Pontatlannak és igazságtalannak nevezte a The Washington Post című amerikai napilap július 19-én megjelent, az új magyar kormány első napjaival foglalkozó szerkesztőségi cikkét Jeszenszky Géza.

A liberális hangvételű, mértékadó amerikai napilap szombati online kiadásában megjelent olvasói levelében a volt külügyminiszter és washingtoni nagykövet úgy fogalmazott: a Magyarország jobbra fordul című szerkesztőségi cikk azt mutatja, hogy a szerző felületesen ismeri Magyarországot és az idén tavasszal tartott parlamenti választásokon földcsuszamlásszerű győzelmet arató Fideszt.

Jeszenszky Géza állítását alátámasztandó rámutatott, hogy 2002-ben Orbán Viktor akkori miniszterelnök nem szolgálta ki a magyarországi szélsőjobboldalt, miként azt a szerkesztőségi cikk állítja, hanem sikeresen szembeszállt vele, hozzájárult annak választási vereségéhez és kiszorításához a parlamentből.

Bár Washington nem örült annak, hogy Magyarország használt amerikai F16-osok helyett inkább a negyedik generációs svéd-angol Gripen vadászgépek beszerzése mellett döntött, emiatt Orbán Viktort nem tekintette páriának és nemkívánatos személynek, miként azt a Post cikke sugallja - írta Jeszenszky Géza, emlékeztetve arra, hogy George W. Bush elnök 2002 márciusában telefonált Orbán Viktornak, és választások utáni látogatásra hívta meg.

"Az Egyesült Államok rendíthetetlen barátjaként és a The Postot nagyra értékelő olvasóként" a volt külügyminiszter és nagykövet annak a reményének adott hangot, hogy a lap Magyarországgal kapcsolatos szerkesztőségi politikája kiegyensúlyozottabb és tényszerűbb lesz a jövőben.

A The Washington Post szerint Orbán Viktor olyan gazdasági reformokat hajthatna végre, amelyekre szükség van a tartósan gyengélkedő magyar gazdaság felélesztéséhez. Ha azonban ehelyett a demokratikus intézmények meggyöngítésére törekszik, csak azt érheti el, hogy a nyugati fővárosokban ismét kitaszítottként fogják kezelni - írta az amerikai lap.