7,5 milliárdot nem utalt a kormány a BKV-nak

2010.07.26. 00:40
A Népszava szerint az Orbán-kormány még nem utalta el a BKV finanszírozásához szükséges többlettámogatás utolsó, 7,5 milliárdos részletét, és mivel nem állnak szóba Demszky Gáborral, nem lehet tudni, hogy ennek mi az oka.

Nem utalta a szerződésben vállalt határidőre az Orbán-kormány a BKV idei plusztámogatásának harmadik, mintegy 7,5 milliárd forintos részletét. A főpolgármester ezért levelet írt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek - tudta meg a Népszava.

A napilap hétfői száma szerint Demszky Gábor a levélben felhívta a figyelmet arra: a még a Bajnai-kabinettel aláírt megállapodásban rögzített összeg elengedhetetlen a közlekedési társaság működőképességének megőrzéséhez. Eközben nincs kormánydöntés a BKV-nak ugyancsak hiányzó idei, ötmilliárdos hitelgaranciáról sem.

Az előző kormány a 2010-re vállalt rendkívüli támogatás időarányos részét, összesen 10 milliárd forintot április végéig két egyenlő részletben már átutalta. A szerződés szerinti következő, 7,443 milliárd forintos részlet azonban nem érkezett meg - erősítette meg a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes. Ikvai-Szabó Imre a Népszavának azt mondta: ez az összeg elengedhetetlen ahhoz, hogy a BKV 2010-ben is megőrizze működőképességét.

Ez az utalás már az időközben hivatalba lépett Orbán-kormányt terheli, amely ugyan nem hozta szóba eddig a megállapodás módosítását, netán felbontását, ám Orbán Viktor miniszterelnök - szóvivőjén keresztül - nemrég érdemi indoklás nélkül utasította vissza a Demszky Gábor főpolgármester kezdeményezte találkozót, melyen a városvezető e témáról is egyeztetett volna - írta a napilap.