Hamis tanúzással vádolják Bajnait és Gyurcsányt

2010.07.28. 11:39 Módosítva: 2010.07.28. 16:32
Magyar és angol nyelvű levelek igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt kormányfők hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt, állítja Budai Gyula. A miniszterelnöki megbízott egy hangfelvételt is átad az ügyészségnek, hogy bizonyítsa, Gyurcsány rendelte meg a csereszerződés megkötését az izraeli befektetőkkel. Mindkét volt miniszterelnök titkársága cáfolja Budai állításait.

A minisztériumok dokumentációiban talált leveleket mutatott be a Fidesz képviselője, Budai Gyula, amelyek szerinte bizonyítják, hogy az előző ciklus két volt miniszterelnöke hamisan tanúskodott az ügyészségen, amikor a sukorói beruházásról kérdezték őket.

A tervezett kaszinó-beruházás körülményeinek vizsgálatát végző miniszterelnöki megbízott azt mondta, hogy a birtokába került több olyan angol nyelvű levél, amelyet Bajnai Gordonnak címzett az izraeli befektető, illetve amit Bajnai Gordon és Veres János volt pénzügyminiszter írt az izraeli befektetőnek.

A képviselő szerint az általa előásott iratok három tételben is cáfolják Bajnai és Gyurcsány vallomásait. Az egyik levélből az izraeli fél állítása alapján az derül ki, hogy már a Sukoróval foglalkozó 2008. május 26-i kormányülés előtt hét hónappal megkezdődött a kormányzati szintű egyezetés, ezekről tudomása volt Gyurcsány Ferencnek, és már 2008-ban szó volt egy 2,6 milliárdos állami támogatásról.

A kormányülésről szóló dokumentum angol nyelvű változata is megtalálható a levelezésben. Budai szerint az összefoglaló alapján is állítható, hogy mind a két volt miniszterelnöknek konkrét tudomása volt több olyan tényről, amely Sukoró ügyében döntő lehet.

Bajnai Gordon titkársága az MTI-vel szerdán közölte: Budai Gyula hamisan vádolja a volt miniszterelnököt. Bajnai Gordon mindenben együttműködött az ügyészséggel, a hivatal minden kérdésére válaszolt és tanúvallomását nyilvánosságra is hozta - tették hozzá. A titkárság felidézte: ahogy a volt kormányfő a tanúvallomásában is elmondta, turizmusért felelős önkormányzati, majd gazdasági miniszterként hivatali feladata volt, hogy tárgyaljon a befektetővel, mivel az egymilliárd dollárosra tervezett beruházás turisztikai értéket képviselt volna és háromezer munkahelyet hozott volna létre a Velencei-tónál. Emlékeztettek arra: kormányfőként Bajnai Gordon kérésére indult vizsgálat a beruházáshoz kapcsolódó földcsere-ügyletek ügyében.

Gyurcsány Ferenc titkársága szintén cáfolta Budai állításait.